Linkovi

Manji pad stope nezaposlenosti u SAD


Manji pad stope nezaposlenosti u SAD
Manji pad stope nezaposlenosti u SAD
<!-- IMAGE -->

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je sa 10 na 9,7 odsto u januaru, što je najniži nivo u poslednjih pet mjeseci. Uprkos neznatnom padu stope nezaposlenosti, istog mjeseca izgubljeno je 20 hiljada radnih mjesta, pokazuju najnoviji podaci sekretarijata za rad. Obamina administracija saopštila je da je nezaposlenost i dalje veoma ozbiljan problem, ali da najnoviji podaci sadrže ohrabrujuće nagovještaje da se tržište rada polako oporavlja.

Početak nove godine donio je dva iznenađenja za američko tržište rada. Stopa nezaposlenosti je u januaru pala na 9, 7 odsto, nakon što se u decembru zadržala na 10 odsto, što je najviši nivo u poslednjih više od 25 godina. U međuvremenu je prošlog mjeseca, suprotno očekivanjima ekonomista, izgubljeno 20 hiljada radnih mjesta. Predsjednik Barak Obama kazao je danas da je pad stope nezaposlenosti razlog za nadu ali ne i slavlje.

"Riječ je o dobrodošlim, ali i skromnim nagovještajima napretka na putu oporavka.”

Novi izvještaj pokazuje da se tržište rada i dalje oporavlja, smatra ekonomista Aneta Markovska.

"Mislim da smo daleko od toga da možemo reći da je situacija u pogledu zapošljavanja dobra. Svakako postoji pozitivan preokret, koji je najvidljiviji u sektoru proizvodnje. Prvi put u poslednje tri godine, zabilježen je porast broja radnih mjesta u fabrikama.”

Primjetni su i drugi pozitivni nagovještaji.

Manji je broj ljudi koji rade pola radnog vremena, što je bio problem tokom recesije. Poslodavci počinju da neke od njih vraćaju na puno radno vrijeme.”

To bi moglo da znači manji pritisak za Bijelu kuću, za koju je otvaranje radnih mjesta prvi prioritet. Sekretarka za rad Hilda Solis međutim ističe da predstoji još dosta posla na ponovnom zapošljavanju Amerikanaca.

"Predsjednik će i dalje biti na oprezu i članovi njegovog kabineta će svakog dana pokušavati da pomognu malim preduzećima da dobiju neophodne pozajmice kako bi imali kapital da se prošire.”

Privredi će međutim biti potreban mnogo veći razvoj kako bi nadoknadila 8 miliona 400 hiljada radnih mjesta, koliko je ugašeno od početka recesije 2007.

XS
SM
MD
LG