Linkovi

Oštre reakcije Kine na prodaju američkog oružja Tajvanu


<!-- IMAGE -->

Kina je preduzela akciju kako bi pokazala svoje protivljenje planiranoj prodaji američke vojne opreme Tajvanu.

Kineski državni mediji izvestili su danas da je Kina suspendovala vojnu razmenu i razgovore o bezbednosnim pitanjima sa Sjedinjenim Državama, kao i da je zapretila sankcijama prema američkim kompanijama koje prodaju naoružanje Tajvanu.

Zvanična kineska agencija Šinhua prenela je oštro sročeno saopštenje kineskog Ministarstva inostranih poslova o tome, pošto su dan ranije Sjedinjene Države objavile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 6 milijardi i 400 miliona dolara.

U istom saopštenju se kaže da će ta prodaja uticati na saradnju Kine i Sjedinjenih Država u rešavanju ključnih međunarodnih i regionalnih pitanja.

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Hi Jafei pozvao je američkog ambasadora u Pekingu, Džona Hantsmana, da bi mu preneo protest. On je pozvao Vašington da otkaže tu prodaju, nazvavši je pretnjom po kinesku nacionalnu bezbednost. Hi je takođe rekao da prodaja oružja Tajvanu potkopava kineska nastojanja na miroljubivom ujedinjenju sa Tajvanom.

Američki Sekretarijat za odbranu je u petak obavestio Kongres o mogućoj prodaji 60 helikoptera tipa Blek hok, raketnih baterija tipa Patriot, radarskih uređaja i komunikacione opreme Tajvanu. Međutim, planirana prodaja ne obuhvata borbene avione tipa F-16 koje je Tajvan tražio.

Kina smatra Tajvan svojom suverenom teritorijom i u prošlosti je pretila primenom vojne sile ukoliko Tajvan pokuša da zvanično proglasi nezavisnost.

XS
SM
MD
LG