Linkovi

Dačić: Dobra saradnja srpskih i američkih bezbednosnih službi


Dačić: Dobra saradnja srpskih i američkih bezbednosnih službi
Dačić: Dobra saradnja srpskih i američkih bezbednosnih službi
<!-- IMAGE -->

Zamjenik predsjednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić boravi u sedmodnevnoj radnoj posjeti Sjedinjenim Državama, u okviru koje je danas razgovarao sa zamjenikom državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i pomoćnikom državnog sekretara za pitanje međunarodne trgovine drogom i implementaciju zakona Dejvidom Džonsom. Dačić je nakon susreta kazao da se nada da će njegova posjeta Sjedinjenim Državama podstaći dalju saradnju sa američkim policijskim i bezbjednosnim strukturama.

Američki zvaničnici su, kako je saopštio Dačić nakon susreta u Državnom sekretarijatu, zadovoljni dosadašnjom saradnjom ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa američkim partnerima, kada je riječ o borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma.

“Ja sam istakao, sa čime su se složili moji sagovornici, da sam siguran da je Srbija u ovom trenutku jedan veliki regionalni faktor ne samo mira i političke stabilnosti, nego i saradnje policijskih i bezbednosnih struktura i da je za nas veoma bitno da se jedna takva saradnja nastavi u narednom periodu. Takođe je sa velikim zadovoljstvom istaknuta saradnja koju smo do sada imali sa američkim policijskim i bezbednosnim strukturama, koja je rezultirala na mnogo polja.”

Zamjenik predsjednika vlade Srbije naglasio je da se obje zemlje zalažu za konstruktivan pristup rešavanju pitanja u pogledu kojih postoje neslaganja, kao što je nezavisnost Kosova. U interesu svih je da se razvija politika mira i stabilnosti u regionu - naglasio je srpski zvaničnik.

“Ja sam rekao zameniku državnog sekretara da kao što smo ja i predsednik Boris Tadić kao predsednici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, koje su imali niz sukoba u prošlosti, potpisali deklaraciju o političkom pomirenju sa jasnom naznakom da ne možemo promeniti prošlost, ali da možemo uticati i promeniti sadašnjost i budućnost Srbije, tako smatramo da tim principom treba da se rukovode i naši odnosi sa zemljama u okruženju i sa velikim zemljama sa kojima smo u prošlosti imali različite vrste nesporazuma.”

Uz podsjećanje da je ovo prva posjeta predsjednika Socijalističke partije Srbije SAD-u nakon dužeg vremena, Dačić je prenio da nova američka administracija cijeni poziciju te stranke u formiranju proevropske vlade u Srbiji i da podržava dalje reforme u okviru SPS-a. Srpski vicepremijer je danas razgovarao i sa zvaničnicima sekretarijata za pravdu, a narednih dana ga očekuju susreti sa direktorom FBI-aja, predstavnicima sekretarijata za nacionalnu bezbjednost, šefom njujorške policije, kao i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zaduženim za mirovne operacije.

“Naša policija u ovom trenutku ima misije na Haitiju i u Liberiji i očekujemo da će u narednim danima biti doneta odluka da u okviru italijanskog kontigenta mirovnih snaga na Haitiju bude i nekoliko desetina pripadnika srpske žandarmerije. Spremni smo na učešće u mirovnim misijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija širom sveta zato što smatramo da time na neki način podižemo kredibilitet naše zemlje i naših bezbednosnih i policijskih struktura širom sveta.”

XS
SM
MD
LG