Linkovi

MMF: Brži oporavak svetske privrede


Eksperti Međunarodnog monetarnog fonda predviđaju da će svetska privreda ove godine porasti za 3,9 procenata, znatno više od prethodne procene.

U studiji MMFa objavljenoj danas kaže se da će taj oporavak predvoditi privrede u snažnom usponu, i da će najveći porast zabeležiti Kina i druge azijske zemlje.

Stručnjaci MMFa ističu da su oporavku doprineli finansijski i politički lideri svuda u svetu, smanjujući kamatne stope i trošeći ogromna državna sredstva na javne radove i druge projekte koji podstiču potražnju.

Stimulativne mere podstakle su zabrinutost od naglog skoka cena, ali stručnjaci MMFa kažu da je, po svemu sudeći, inflacija za sada pod kontrolom. Oni ipak upozoravaju da bi prenaglo ili nekoordinisano ukidanje stimulativnih mera moglo da nanese udarac još uvek nejakom oporavku.

Stručnjaci takođe kažu da će privrede u razvoju i privrede u naglom usponu ove godine porasti za oko 6 odsto, što je gotovo trostruko više nego 2009. godine. Kina će predvoditi u tome sa prognoziranim razvojem od 10 odsto.

XS
SM
MD
LG