Linkovi

EU: Konsultacije o putu Srbije do statusa kandidata


Nakon što je u Briselu održan još jedan krug dijaloga EU-Srbija, zvaničnici sa obje strane izrazili su želju da se odnosi još više razvijaju. Konkretno Španija, kao predsjedavajuća, pokrenula je konsultacije pred korake koji otvaraju put kandidatskom statusu Srbije. Ministar Jeremić naglasio kako je cilj Beograda nastaviti uspješan integracijski proces i u ovoj godini i nastaviti sa saradnjom sa Haškim sudom.

Danas je nakon političkog dijaloga Evropske unije i Srbije, održanog u Briselu, saopšteno kako je špansko predsjedništvo EU već pokrenulo konsulatacije sa državama članicama oko koraka koji bi vodili dobijanju kandidatskog statusa za Srbiju. Naredni korak, za koji se kaže da bi trebao što prije doći, je zvanični zahtjev Savjeta Evropskoj komisiji da sačini mišljenje o spremnosti Srbije da ponese status kandidata.

"Siguran sam da će Srbija nastaviti i ove godine sa napretkom. Mogu reći da je pristup Komisije aplikaciji Srbije poznat. Pozdravljamo snažno opredjeljenje vlasti u Beogradu evropskim integracijama i spremni smo da, na zahtjev Savjeta, započnemo proces pripreme mišljenja o aplikaciji za evropsko članstvo", kazao je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

"Odlučni smo da i ove godine ponovimo uspjeh prethodne. Evropsko članstvo ostaje naš strateški prioritet. Bio je to slučaj 2009. biće tako i 2010. godine. Nadamo se da će taj proces da napreduje što je brže moguće. Kada je riječ o Srbiji, mi ćemo nastaviti da ispunjavamo svoje obaveze, nastavićemo sa saradnjom sa Haškim sudom na isti način kako smo to i do sada činili", kazao je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić.

Uz ovo naglašeno je da je, kada je o Kosovu riječ, važna saradnja Srbije sa evropskom civilnom misijom EULEX. Na pitanje da li Brisel priznaje plan šefa Medjunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta za sever Kosova, predsedavajući Saveta ministara Evropske unije, šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos uzvratio je da Fejt, iako je izaslanik i Evropske unije, u vezi s tim planom predstavlja Medjunarodnu civilnu kancelariju.XS
SM
MD
LG