Linkovi

Bombaši samoubice usmrtili 36 ljudi u Bagdadu


Trojica bombaša samoubica izvela su napade na hotele u Bagdadu u kojima je poginulo najmanje 36 ljudi, a povređena 71 osoba.

Zvanični irački izvori navode da su napadači vozili automobile natovarene eksplozivom, koje su potom digli u vazduh ispred hotela „Šeraton“, „Babilon“ i „al-Hamra“. U Bagdadu je od avgusta prošle godine izvrešeno nekoliko koordinisanih napada u kojima je stradalo na stotine ljudi.. Iračke vlasti strepe da bi slični napadi mogli da poremete parlamentarne izbore zakazane za 7. mart.

U Vašingtonu, državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da održavanje izbora i drugi slični potezi koji vode ka normalnom stanju i funkcionalnoj demokratiji u Iraku predstavljaju - kako se izrazila - najgori ishod za teroriste.

Pogubljen "hemijski Ali"

Istovremeno, portparol iračke vlade Ali al-Dabag saopštio je da je danas pogubljen zloglasni saradnik i rođak Sadama Huseina, Hasan al-Madžid, poznat po nadimku „hemijski Ali“.

Madžid je bio osuđen na smrt vešanjem od strane četiri iračka suda, a poslednji put početkom ovog meseca. Okrivljen za izdavanje naredbe da se izvrši napad otrovnim gasom na iračke Kurde u selu Halabdži 1988. godine. U tom napadu je stradalo oko 5.000 Kurda, i tada je Madžid dobio nadimak „hemijski Ali“.

Osuđen je na smrt i zbog uloge koju je igrao u gušenju pobune iračkih Kurda tokom 1980-ih u kojima je ubijeno na desetine hiljada ljudi. Još dva puta je osuđen na smrt zbog stradanje iračkih muslimanskih šiita u pobunama 1991. i 1999. godine.

XS
SM
MD
LG