Linkovi

Humanitarna nastojanja na Haitiju preusmeravaju se na pomoć preživelima


Humanitarni radnici na Haitiju preusmerili su fokus sa potrage za preživelima pod ruševinama na pomaganje stotinama hiljada ugroženih ljudi. Nade u pronalaženje živih zatrpanih sve su manje pošto je u sredu ispod ruševina izvučena poslednja preživela žrtva.

Pored, kako se procenjuje, 200 hiljada poginulih, zemljotres je ostavio bez krova nad glavom oko milion i po ljudi, koji sada žive u improvizovanim i pretrpanim šatorskim naseljima sa malo ili bez ikakvih sanitarija.

Humanitarna organizacija Lekari bez granica kaže da ranjenici umiru od trovanja krvi, dok je lista čekanja u nekim od improvizovanih klinika duga 10 do 12 dana. Sanitetski brod američkih Mornaričkih snaga, Komfort, stigao je u sredu i njegovi lekari operišu ranjenike pod punim kapacitetom.

Devet dana posle zemljotresa isporuku humanitarne pomoći otežavaju oštećeni putevi i druge saobraćajnice. Teško oštećena luka u Port-o-Prensu tek je juče počela da prima brodove.

Funkcioneri vlade Haitija saopštili su da će oko 400 hiljada građana, koji su ostali bez krova nad glavom u prošlonedeljnom zemljotresu, biti preseljeno u privremena naselja koja će se podići van porušene prestonice Port-o-Prensa.

Američke vazduhoplovne vlasti saopštile su da su na Haiti poslale privremeni kontrolni toranj koji će pomoći u regulisanju vazdušnog saobraćaja. Zajedno sa tornjem poslata su i dva dizel-električna generatora i zaliha goriva.

Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je juče da će do nedelje broj američkih vojnika koji učestvuju u pružanju pomoći porasti na 20 hiljada, uključujući one na brodovima ukotvljenim kraj obala Haitija.

XS
SM
MD
LG