Linkovi

Napredak u dostavljanju pomoći ugroženima na Haitiju


Humanitarni radnici na Haitiju kažu da napreduje dostavljanje vode i hrane ugroženima posle prošlonedeljnog katastrofalnog zemljotresa, ali da bi broj žrtava mogao da se poveća zbog nezbrinutih ranjenika i širenja bolesti.

Više od 12 hiljada američkih vojnika sada je uključeno u međunarodna nastojanja na dostavljanju pomoći, sanitetskom zbrinjavanju povređenih i osiguravanju bezbednosti. Zemljotres koji je pogodio haićansku prestonicu Port-o-Prens porušio je dobar deo tog grada.

Funkcioneri procenjuju da je poginulo oko 200 hiljada ljudi, a da je posledicama pogođeno tri miliona, odnosno jedna trećina stanovnika te, najsiromašnije zemlje u zapadnoj hemisferi.

Žrtve se i dalje sahranjuju u masovnim grobnicama, dok preživeli žive u prenatrpanim, improvizovanim šatorskim naseljima, sa malo ili bez sanitarnih uređaja.

Takođe improvizovane ambulante nastoje da pomognu hiljadama ranjenika. Humanitarna organizacija Lekari bez granica izveštava da se u nekim klinikama spisak onih koji čekaju na lekara odužio na 12 dana. Ista organizacija kaže da su neke od žrtava već umrle od inficiranih rana.

Juče su spasioci izvukli iz ruševina najmanje dva deteta koja su davala znake života - osam dana pošto su zatrpana. Od početka operacije spašavanja međunarodne ekipe su pronašle više od 120 živih.

Danas bi na Haiti trebalo da stigne šef agencije Ujedinjenih nacija Svetski program za ishranu, radi procene situacije i razgovora sa funkcionerima haićanske vlade i humanitarnih organizacija.

Ujedinjene nacije su juče potvrdile da je u zemljotresu poginuo 61 pripadnik svetske organizacije, dok je 179 na spisku nestalih. To je znatno povećanje u odnosu na prethodni dan, ali ukazuje na napredak u identifikaciji i traganju za žrtvama.

Američke oružane snage su saopštile da je jedan desantni korpus od 4 hiljade mornara i marinaca preusmeren sa odlaska na prethodno planirani zadatak i poslat na Haiti, radi učešća u pružanju pomoći.

Sjedinjene Države su takođe uputile specijalni brod za rasčišćavanje porušene luke u Port-o-Prensu, kako bi se ona osposobila za istovar zaliha iz većih brodova.

Snažan naknadni potres juče je pogodio Haiti, izazvavši paniku i porušivši neke od zgrada koje su bile oštećene u prošlonedeljnom zemljotresu, jačine 7 stepeni.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče za televizijsku mrežu ABC da Sjedinjene Države ne mogu da ignorišu nevolje na Haitiju. On je takođe rekao da Sjedinjene Države ne žele da se njihova nastojanja na pružanju pomoći protumače kao preuzimanje kontrole nad tom karipskom zemljom. Obama je rekao kako želi da osigura da se na projekciju američke moći drugde u svetu ne gleda kao na ratna nastojanja.

XS
SM
MD
LG