Linkovi

Češka podržava kandidaturu Srbije u EU


Ministar inostranih poslova Češke Jan Kohout, koji je u sredu boravio u poseti Beogradu, najavio je da će Češka imati pozitivan stav kada ministri inostranih poslova EU budu razmatrali zahtev Srbije za status kandidata u EU. Na konferenciji za novinare sa Kohoutom, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić komentarisao je i izjavu odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o upućivanju vojske u slučaju raspisivanja referenduma o otcepljenju Republike Srpske.

Ministar inostranih poslova Češke Jan Kohout najavio je danas da će se aplikacija Srbije za status kandidata u Evropskoj uniji uskoro naći pred ministrima spoljnih poslova EU i da će tom prilikom pozicija Češke biti pozitivna.

Kohout je podsetio da je Češka i tokom svog predsedavanja Unijom u prvoj polovini 2008. zagovarala brzu integraciju zapadnog Balkana. Na konfe-renciji za novinare on je čestitao Srbiji na uspesima postignutim krajem prošle godine:

„To je zaista značajno – ne samo vizna liberalizacija za građane Srbije, već i pozitivan izveštaj o napretku u evropskim integracijama, kao i odmrzavanje trgovinskog sporazuma.“

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je rekao da je sa češkim kolegom razgovarao o koracima koji očekuju Srbiju u 2010.

Ipak, novinare je više od svega interesovao Jeremićev komentar izjave odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o tome kako bi poslao vojsku na RS u slučaju raspisivanja referenduma za istupanje iz BiH:

„Treba staviti tačku na ovaj slučaj. To je još jedan očigledan pokušaj provokacije Stipe Mesića. Mesić je čovek bez ikakve političke težine i bez moralne težine i ne treba mu izlaziti u susret time što ga primećujete.“

A, posle informacije će predsednik Kosova Fatmir Sejdiu prisustvovati inauguraciji novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića iz kabineta predsednika Srbije danas je i zvanično potvrđeno da Boris Tadić neće otići 18. februara u Zagreb na taj događaj.


XS
SM
MD
LG