Linkovi

Nova nada za obolele od raka pankreasa


Pre skoro godinu dana, Danijel Roha, televizijski producent iz Vašingtona, dobio je smrtnu presudu. Rečeno mu je da ima agresivni oblik raka pankreasa koji se veoma brzo širi. Lekari su mu dali nekoliko nedelja života. Zatim su lekar sa eksperimentalnom kombinacijom lekova i sveštenik sa spiritualnim pristupom preokrenuli Danijelov život.

Radio-televizijski producent Danijel Roha, poreklom iz Kolumbije, trenutno uživa u zdravlju. Pre devet meseci njemu je ustanovljen rak pankreasa, jedna od najsmrtonosnijih vrsta kancera.

„Sećam se da je, kada sam krenuo na operaciju, moja supruga bila uz mene i da mi je rekla – ne možeš da nas ostaviš, imaš troje dece“, priča Roha.

Njegov pankreas je odstranjen, ali se rak već proširio na jetru. U Centru za rak i krvne poremećaje u Merilendu, onkolog dr Viktor Prego kaže da je očekivana dužina života nekoga ko ima Danijelovu bolest oko četiri meseca.

„U trenutku kada sam ga pregledao, imao je poodmakli kancer, praktično 60 do 70 odsto njegove jetre bilo je pretvoreno u ćelije raka“.


Pre sedam meseci, dr Prego je započeo Danijelovu hemoterapiju. Tretman je deo nacionalne studije koja se bavi kombinacijom leka Gamzar, tradicionalno korišćenog protiv raka pankreasa i jednog eksperimentalnog leka.

„On je dobio i drugi lek, kao dodatak Gamzaru, koji je nazvan Abraksejn. To je eksperimentalni lek i znamo da je delotvoran na rak dojke i rak pluća“, objašnjava dr Prego.

On kaže da je do sada ta kombinacija lekova uticala na produženje života pacijenata sa rakom pankreasa. Klinička ispitivanja sproveo je Istraživački institut „Sara Kenon“ u Nešvilu.

„Tako je načinjen napredak u tretmanu raka, korišćenjem novih lekova i ta kombinacija bi mogla da postane uobičajeni tretman za rak pankreasa. Mislim da će to biti veoma delotvorno“.

Nekoliko nedelja pre nego što je Danijel ojačao dovoljno za hemoterapiju, imao je spiritualno iskustvo za koje kaže da mu je spasilo život. Bio u bolnici sa visokom temperaturom i brzo je gubio težinu. Evangelistički pastor Danijel Negroni posetio je Danijela i pozvao ga na molitvu.

„Počeo sam da osećam veliki mir i sreću. Zatim je pastor rekao da moram da se dogovorim sa bogom zato što me iscelio“, kaže Roha i dodaje da je te noći groznica nestala i da je počeo da se oporavlja. On se sprijateljio sa pastorom Negroneom koji kaže da je i sam osetio isceljujuću snagu duhovnosti.

„To je bila obična molitva za isceljenje. Kada sam otvorio oči, video sam da Danijel izgleda opušteno. Nikada nisam sebi pripisivao božje isceljenje ljudi“.

Danijel Roha kaže da je potpuno izlečen i da sada prati razvoj medicine.

„Instinkt mi govori da je - kada je dobar duhovni stav - i stanje pacijenta bolje. Ali nemam opipljiv dokaz da je to bio slučaj“, dodaje dr Prego.

Mnogi lekari prepoznaju da pacijenti, kao Danijel, sa jakom podrškom porodice, pozitivnim stavom i aktivnim duhovnim životom, imaju veće šanse da prežive.

„Ne bih rekao da je rak potpuno nestao kod Danijela. Mogao bih da kažem da je kancer, kako mi kažemo, u solidnom delimičnom povlačenju, što znači da je većina ćelija raka nestala“.

Iskušenje Danijela Rohe je daleko od kraja. On je izgubio 35 kilograma, ali je nedavno počeo da dobija na težini. Nastaviće sa hemoterapijom, ali oseća se dobro i ima duge šetnje sa porodicom. Počeo je ponovo da radi, ali skraćeno radno vreme. Dovoljno se dobro oseća da ponovo svira gitaru, a planira da pomogne i drugima koji su teško bolesni.

XS
SM
MD
LG