Linkovi

Iran: Pristalice i protivnici režima na sahrani profesora


Na sahrani ubijenog iranskog profesora Masuda Alija Mohamadija, u Teheranu, okupili su se i provladini i antivladini demonstranti.

Kako se procenjuje, 1000 ljudi prisustvovalo je sahrani nuklearnog fizičara Mohamadija. Pod budnim okom policije, neki od prisutnih uzvikivali su antiameričke i antiizraelske slogane, dok očevici navode da su drugi nosili zelene transparente u znak podrške iranskim opozicionim reformistima.

Mohamadijevo ime bilo je medju imenima profesora univerziteta koji su potpisali pismo podrške opozicionom lideru, Miru Hosienu Musaviju, kandidatu na prošlogodišnjim spornim predsedničkim izborima. Mohamadi je prekjuče ubijen ispred svog doma u severnom delu Teherana, kada je eksplodirala bomba postavljena na motorcikl, aktivirana daljinskim upravljačem.

Predsednik Ahmadinedžad je danas izjavio da je taj bombaški napad izveden na kako je rekao, cionistički način, što je očigledna aluzija na Izrael.

Iran je okrivio Sjedinjene Države i Izrael za ubistvo Mohamadija. Predstavnik Sjedinjenih Država nazvao je tu optužbu „apsurdnom“, dok je član izraelskog kabineta Benjamin Ben Eliezer rekao da ne iznenadjuje da Iran krivi Izrael, dodavši da ne zna ništa o tom slučaju.

XS
SM
MD
LG