Linkovi

EU obećala punu pomoć Haitiju


Evropska unija je danas potvrdila kako su na putu ili su već stigli na Haiti eksperti brojnih država članica, koji bi trebali procijeniti an licu mjesta kolika je šteta pričinjena zemljotresom i kakva vrsta pomoći je urgentno potrebna Haitiju. U medjuvremenu, odobrena su 3 miliona eura za najneophodnije potrebe.

I Evropska unija je, kao i ostak svijeta, reagovala na tragični zemljotres na Haitiju. Za jedne prekasno, za druge najbrže moguće, Evropljani su čim su čuli za zemljotres saopštili:

"Nakon, zaista, razarajućeg zemljotresa na Haitiju, predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo je ponudio svoje najdublje sučešće žrtvama i narodu Haitija obećao punu evropsku pomoć u okviru medjunarodnih nastojanja koja su u toku. To uključuje i naše fondove za hitnu pomoć od 3 miliona eura u humanitarnoj podršci", kazala je predstavnica za medije Evropske komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

Danas, nakon intenzivnih konsultacija svih odgovarajućih evropskih tijela, prva ministrica vanjskih poslova Unije saopštava:

"Moramo, kao što smo to činili u prošlosti, pokazati da smo zaista globalna zajednica, sposobna da pronadje potrebne izvore, kako bi smo spasili živote i omogućili dalje postojanje. Unija i njene države su već pokrenute. Radimo i dalje, tražeći dodatne izvore i šaljući pomoć što je prije moguće. U uskoj smo saradnji sa humanitarnim agencijama država članica. Neke do njih, posebno Belgija, Francuska i Španija su poslale timove i materijal kao što su filteri za prečišćavanje vode, poljske bolnice i rezervoari. Prvi od timova su već na terenu i angažovani su u akcijama traženja i spašavanja", kazala je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Tek narednih dana će, zbog nedostaka informacija o razmjerama štete, biti jasno šta je iza sebe ostavio razorni zemljotres na Haitiju i kako EU može pomoći. Za očekivati je, s tim u vezi, nove pošiljke humanitarne pomoći i i finansijsku podršku tragedijom pogodjenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG