Linkovi

Sjedinjene Države obećale hitnu akciju u cilju pomoći Haitiju


Predsednik Obama je obećao „brzu, koordinisanu i agresivnu akciju“ u cilju pomoći Haitiju, nakon snažnog zemljotresa koji je uništio najveći deo glavnog grada Port o Prensa i okolnih oblasti, zbog čega su milioni Haićana ostali bez krova nad glavom i osnovnih potrepština.

Predsednik Obama je danas rekao da su američki timovi za vanredne situacije na putu za Haiti i da ta karipska zemlja ima punu podršku Sjedinjenih Država u spasavanju ljudi i dostavljanju humanitarne pomoći.

Predsednik Obama je istakao da su izveštaji i snimci sa Hiaitja zaista „bolni“.

Ambasador Haitija u Sjedinjenim Državama, Rejmond Džozef, izjavio je za Glas Amerike da je njegova zemlja suočena sa velikom katastrofom. U intervjuu u Vašingtonu, on je rekao da Sjedinjene Države sada pružaju pomoć Haitiju u vrednosti od 300 miliona dolara i da će njegova zemlja verovatno imati potrebu za još većom pomoći od milijardu dolara ili čak i više.

Naglasivši da je predsednička palata uništena ambasador Džozef je izrazio sumnju da je veliki broj kuća u glavnom gradu ostao neoštećen.

Američki USAID je poslao tim za pružanje hitne pomoći koji će obuhvatiti osoblje, pse tragače i spasioce i do 48 tona opreme za spasavanje.

Stejt department je danas izdao upozorenje za putovanje, apelujući na Amerikance da ne putuju u tu zemlju, kao i na one koji su već na Haitiju da preduzmu mere predostrožnosti u slučaju da dodje do naknadnih potresa.

XS
SM
MD
LG