Linkovi

Srbija: Reagovanja na predlog 200 javnih ličnosti


Početkom nedelje 200 javnih ličnosti izašlo je u javnost sa predlogom da nadležni raspišu referendum o članstvu Srbije u NATO. U inicijativi, koju je pročitao pisac Matija Bećković, kaže se da se građanima Srbije mora pružiti prilika da kažu šta misle o ulasku zemlje u NATO, kao i da Srbija mora ostati verna sebi i svojim tradicijama i ostati neutralna.

Inicijativa 200 javnih ličnosti za raspisivanje referenduma o član-stvu Srbije u NATO čini se da nije izazvala preveliko interesovanje javnosti. Mnogo zanimljivije bilo je pitanje ko su potpisnici inicijative – od samog zahteva da vlasti organizuju referendum o članstvu u Alijansi.

Samo je dnevnik Danas posvetio više pažnje ovoj temi, istražujući kako političke stranke gledaju na ovaj predlog. Stranke vladajuće koalicije uglavnom poručuju da ne postoji konkretan povod za priču o članstvu Srbije u NATO savezu, jer to nije u fokusu Vlade i vladajuće koalicije. Iza svega stoji DSS i drugi predstavnici takozvane ruske opcije, tvrde predstavnici vlasti i pojedini analitičari.

Sličan stav iznela je danas i Ljajićeva Socijaldemokratska partija Srbije. Po rečima Zorana Dragišića i SDP podržava stav da Srbija ne treba da uđe u NATO pre nego što se raspiše referendum, ali da je još rano za izjašnjavanje građana, jer bi to dodatno podelio srpsko društvo i oslabilo kapacitete za rešavanje drugih aktuelnih problema:

"U ovom trenutku bi raspisivanje referenduma o pristupanje Srbije NATO bilo jednako raspisivanje referenduma o tome hoće li Srbija da gradi svemirske brodove. Srbija je u ovom trenutku veoma daleko od članstva u NATO jer naša Vlada nije podnela zahtev za prijem Srbije u članstvo. Procedura za prijem Srbije, odnosno svake zemlje u NATO je jasna i precizna."

Pristupanje NATO savezu se ne može uraditi ispod žita i na mala vrata, pa je tako neopravdana bojazan koju su izrazili potpisinici inicijative, kaže Dragišić.

Sa druge strane, pristalice ideje o raspisivanju referenduma ističu da odluka o ulasku Srbije u NATO ne sme biti prepuštena institucijama, strankama ili pojedincima, koji to žele da završe na brzinu, već odluka mora biti doneta na referendumu.


XS
SM
MD
LG