Linkovi

Katastrofalan zemljotres pogodio Haiti


Snažan zemljotres pogodio je Haiti, izazvavši štetu širom te siromašne zemlje. Još nema pouzdanih podataka o broju žrtava ili povrijeđenih.

Prema podacima američke geološke službe epicenter zemljotresa, jačine 7 stepeni Rihterove skale, bio je oko 15 kilometara jugozapadno od prijestonice Port o Prensa. Poslije prvog, najsnažnijeg zemljotresa u poslednjih 200 godina, zabilježeno je još nekoliko potresa, od kojih je jedan bio jačine 5,9 stepeni. Prema izvještajima agencija, srušena je bolnica u prijestonici, dok je veliki broj zgrada oštećen. Precizinijih informacija o situaciju na ostrvu još nema, zato što su telefonske veze sa inostranstvom u prekidu. Večerašnji potres osjetio se i u u Dominikanskoj republici.

U Vašingtonu, predsjednik Barak Obama je saopštio da pažljivo prati situaciju i da su Sjedinjene Države spremne da pomognu Haićanima. Državna sekretarka Hilari Klinton, koja na Havajima prisustvuje konferenciji azijsko-pacifičkih zemalja, takođe je naglasila je da će Amerika pružiti Haitiju, kao i drugim zemljama u regionu, punu pomoć.

XS
SM
MD
LG