Linkovi

U 2010. se očekuju velike promene u auto industriji


Pošto su prebrodili jednu burnu godinu, proizvodjači automobila su spremni za novi početak. Automobilski stručnjaci kažu da će najveća dilema biti kako da se medju kupcima ponovo podstakne entuzijazam za kupovinu automobila. Kako izgleda, ove godine Kina će igrati mnogo veću ulogu nego do sada.

Posle najtežeg perioda u poslednjih 26 godina proizvodjači očekuju prokret. Urednik automagazina Ričard Hedlend kaže da svi pominju reč "zeleno".

"Najvažniji trend u 2010. godini biće prelaz na ekološki čista vozila. Svi se sada usredsredjuju na smanjenje potrošnje i ispuštanja ugljendioksida, i to se najčešće čuje na svim autosalonima", kaže Hedlend.

Analitičari kažu da će lakše odobravanje kredita i ponovni rast svetske privrede pomoći proizvodjačima da delimično nadoknade gubitke. Istovremeno, oni se trude da novim modelima ponovo privuku kupce.

Na primer, Tojotin Haj-si-ti (Hi-CT) dizajniran je po ugledu na japanske crtaće. Ali potencijal ima i tržište skupljih vozila.

"U segmentu luksuznih vozila sve češći su luksuzni hibridi. Leksus već ima nekoliko modela, a BMW i Mercedes pripremaju svoje prve luksuzne hibride", objašnjava Ričard Hedlend.

Pored toga, proizvodjači se izgleda oslanjaju i na svetlije boje.

"Svi imaju jarke boje. Umesto crne i sive sada se pojavljuju jarko žuta i jarko plava. Ove godine predstavićemo Ford Fiesta za 2011, a jdna od mojih najomiljenijih boja je žutozelena", kaže Oktavio Navaro, predstavnik kompanije Ford.

I visoka tehnologija brzo napreduje, skreće pažnju urednik magazina Auto Ekspres, Den Strong.

"Mnogi proizvodjači uvode visoku tehnologiju. Analogne dugmiće zamenjuju ekrani na dodir, koji pokazuju ne samo brzinu i pravac već mogu i da se loguju na internet", priča Strong.

Ali najkrupnija promena možda će biti veća uloga Kine. Šef Nisanove investicione firme, Jasuaki Hašimoto, kaže da je prošle godine prodaja u Kini porasla 30 odsto.

"Kinesko tržište ima jak potencijal jer je njena modernizacija tek počela. Mislim da će to uskoro biti najveće tržište u svetu", kaže Hašimoto.

Pošto će Volvo uskoro verovatno biti prodat kineskoj "Gili grup", Den Strong kaže da Kina polako postaje gigant autoindustrije.

"Nigde u svetu nema tako ludih ideja, golih ambicija, ogromnog samopouzdanja i zahuktale privrede kao u Kini", zaključuje Strong.

Prema jednom izveštaju, Kina je već pretekla Ameriku po broju prodatih automobila. To znači da će automobili u Americi sve češće biti dizajnirani imajući na umu i kineske kupce.

XS
SM
MD
LG