Linkovi

Al-Balavi se svetio za smrt vodje Talibana


Jedna pakistanska stanica i arapski informativni kanal "Al-Džazira" emitovali su video snimak na kojem se muškarac za koga se navodi da je bombaš samoubica koji je pobio sedam agenata američke obaveštajne službe u Avganistanu, zariče da će se osvetiti za smrt bivšeg vođe pakistanskog Talibana, Bejtule Mehsuda.

Muškarac na snimku, identifikovan kao Humam Halil Abu-Mulal Al-Balavi, odeven u tradicionalnu arapsku odeću, sedi pored novog vođe pakistanskog Talibana, Hakimulaha Mehsuda.

Al-Balavi, koji se predstavlja kao "Jordanac", kaže da su mu američke i jordanske obaveštajne službe ponudile milione dolara da špijunira Taliban. Međutim, on kaže da je umesto toga prišao Talibanu i "sve ispričao".

On takođe kaže da je njegov napad prvi od mnogih na američke ciljeve.

Autentičnost video snimka još nije potvrđena.

Al-Balavi je aktivirao eksploziv tokom sastanka sa američkim obaveštajcima 30. decembra u bazi u avganistanskoj pokrajini Kost na istoku. U eksploziji je poginuo i jordanski obaveštajac, a odgovornost za napad su preuzeli i avganistanski i pakistanski Taliban.

Nije krivica agencije

Za to vreme, direktor CIA-e, Leon Paneta brani agenciju od optužbi da je nemarnost dovela do pogibije njenih agenata u Avganistanu.

U komentaru objavljenom u današnjem izdanju lista "Vašington post", Paneta kaže da obaveštajci, isto kao vojnici, moraju da preuzmu rizik da bi se suprotstavili "podmuklom neprijatelju" i da ponekad plate "visoku cenu".


XS
SM
MD
LG