Linkovi

Mediji: Dvostruki agent al-Kaide bio najbolji izvor informacija


U izveštaju objavljenom u Njujork Tajmsu navodi se da je dvostruki jordanski agent, koji je prošle nedelje u Avganistanu ubio sedam službenika CIA-e i jednog jordanskog obaveštajnog funkcionera, bio, kako se veruje,“najbolji izvor informacija o lokaciji visokih lidera al- Kaide u više godina'.

Isti dnevnik citira neimenovanog visokog funkcionera američke obaveštajne službe, koji je rekao da su agenti CIA-e toliko verovali u sposobnost tog obaveštajca da se infiltrira u najuže krugove al-Kaide da su unapred obavestili američke funkcionere o sastanku s njim 30. decembra, kada se incident dogodio.

Obaveštajni funkcioneri, čije je izjave naveo Njujork Tajms, ukazuju da je ekstremista Humam Halil Abu-Mulal al-Balavi nekoliko meseci davao svom pretpostavljenom u Jordanu uverljive informacije o niže rangiranim pripadnicima al-Kaide.

Medjutim, funkcioneri navode da je prošlonedeljni sastanak u udaljenoj bazi u istočnoj avganistanskoj pokrajini Host, u blizini granice sa Pakistanom, bio prvi put da se ovaj obaveštajac sastao lično sa službenicima CIA-e.

Funkcioneri agencije kažu da i dalje istražuju kako je napadač bio u stanju da prokrijumčari prsluk sa eksplozivom na taj sastanak, na kojem je izveo jedan od najsmrtonosnijih napada u istoriji na američke obaveštajne funkcionere.

XS
SM
MD
LG