Linkovi

Morgan Frimen kao Nelson Mendela u filmu Klinta Istvuda


Film "Nepobedivi" (Invictus) Klinta Istvuda je priča o vremenu kako je Nelson Mendela, kao novoizabrani predsednik Južnoafričke Republike, ujedinio stanovnike svoje države, belce i crnce, u podršci nacionalnom ragbi timu za vreme Svetskog prevenstva 1995. To nije prvi put da je Istvud izabrao temu pobede uprkos tome što su šanse na strani protivnika. Kao i u filmovima "Pisma iz Ivo Džime" i "Zastave naših očeva", o bitkama II svetskog rata na Pacifiku, u ostvarenju "Nepobedivi" Istvud je ovekovečio jedan istorijski trenutak. Nelsona Mendelu tumači Morgan Frimen .

Sada već daleke 1994. godine, Nelson Mendela je novoizabrani predsednik u zemlji sa dubokim rasnim podelama posle aparthejda. Uprkos tome što je 27 godina proveo u zatvoru, Mendela uviđa da Južnoafrička Republika ne može da ostvari demokratiju bez pomirenja.

Predsednik Mendela posvećuje se izgradnji nacije - i to prvo kroz sport. Koristeći društveno raspoloženje u toku priprema za Svetsko prvenstvo u ragbiju on okuplja Južnoafrikance, belce i crnce, i ujedinjuje ih u podršci nacionalnom ragbi timu - Springboksima.

Tim u kome su gotovo svi igrači belci godinama je postizao osrednje rezultate. Nedostajala mu je veća podrška navijača jer su ga južnoafrički crnci poistovećivali sa aparthejdom. Takva predstava se menja posle susreta predsednika Mendele sa kapitenom tima Fransoa Pijenarom.

Ispostavlja se da kapitenu inspiraciju pruža lična priča predsednika Mendela o tome kako mu je poema "Inviktus" odnosno "Nepobedivi" - Vilijama Henlija ulivala snagu u zatvoru.

Morgan Frimen, ubedljiv u ulozi južnoafričkog lidera, kaže da je u početku bio nervozan što treba da tumači tako legendarnu ličnost.

"Morao sam da pogodim njegov glas, ritam, akcenat... To me je brinulo. Ali kada smo snimali film, sve je nekako leglo na svoje mesto".

Met Dejmon glumi zvezdu ragbija Fransoa Pijenara, kao čoveka koji postepeno iz razočaranog igrača izrasta u pravog vođu svog tima.

Uprkos slabim šansama, Sprinboksi ostvaruju pobedu na prvenstvu i postaju nacionalni simbol. Istvud vešto koristi taj ishod za poruku svog filma.

"Inspirisala me je ta utakmica, tema sportskog duha, element Pepeljuge u čitavoj priči. Mislim da nema utakmice koja je izazvala veće slavlje osim možda kada su Amerikanci porazili Ruse u hokeju".

Istvud se predugo bavi samom utakmicom i daje sentimentalni prikaz proslave koja je usledila. Film dočarava Mendelin nepokolebljivi duh i harizmu, ali ne ispituje liderove mane. Nikada ne saznajemo šta je razlog Mendelinih porodičnih problema. Takođe, u filmu zaceljivanje rasnog jaza u Menedlinoj zemlji deluje suviše lako. Sveukupno, "Nepobedivi" je dobar film koji je mogao biti još snažniji da su njegovi karakteri realniji, a komplikovana prošlost Južne Afrike detaljnije istražena.

XS
SM
MD
LG