Linkovi

Prvi put smrtnost dece pala ispod 10 miliona godišnje


Sudeći prema zajedničkom izveštaju Ujedinjenih nacija i Svetske banke, u svetu je vakcinama zaštićeno više dece nego ikada pre. Međutim, stručnjaci navode da je potrebno uraditi još mnogo toga da bi se najsiromašnija deca na svetu zaštitila bespotrebnih patnji.

„Broj dece koja su vakcinisana danas veći je nego ikada pre i to možemo da dokažemo“, kaže En Veneman, izvršna direktorka UNICEF-a i dodaje da su globalni napori zaustavili silazni trend u vakcinaciji i da su čak povećali broj dece i novorođenčadi koja se vakcinišu. Rezultati su praktično fantastični.

„Širom sveta zabeleženo je tri četvrtine manje smrtnih slučajeva malih boginja od 2000. godine“,
naglašava Veneman.

U Americi su male boginje iskorenjene.

„Bolest malih boginja je eliminisana u regionu Amerike i to je veoma dobra vest“, potvrđuje Veneman.

Izveštaj pod nazivom „Stanje vakcinacije i imunizacije u svetu“, sačinili su UNICEF i Svetska banka. U njemu se navodi da je, prvi put, broj smrtnih slučajeva dece opao ispod 10 miliona godišnje, a da imunizacija svake godine spasava dva i po miliona mališana.

Miki Kopra iz UNICEFA kaže da izveštaj predstavlja poziv na povećanje finansijskih sredstava za imunizaciju.

„Fokusiranje na imunizaciju često može da bude način za fokusiranje na one koji su izuzeti iz društva, izuzeti od zdravstvenih servisa, što je više od same vakcinacije“, ističe Kopra.

Većina vakcina pomaže da se spreče bolesti kod dece. Međutim, često je izazov stići do dece u udaljenim rurualnim područjima, posebno u siromašnijim i ratom zahvaćenim zemljama. To je moguće rešiti, kažu stručnjaci, uz dozvolu vlasti i pomoć nevladinih organizacija.

Ričard Grin, stručnjak za infektivne bolesti u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj (USAID) kaže:

„Civilno društvo ima glavnu ulogu u pomoći da se majke obaveste da na vreme dovedu decu na vakcinisanje – da se serija vakcina zaokruži – i da se obezbedi da nevladine organizacije omoguće vakcinaciju ne samo jednom, već da se ona sprovodi redovno“.

Vakcine protiv upale pluća i dijareje su najveći prioritet za zdravstvene stručnjake koji tragaju za dodatnim sredstvima. Upala pluća i dijareja su uzroci više od trećine svih smrtnih slučajeva dece ispod pet godina.

Više od 80 novih vrsta vakcina su u poslednjoj fazi ispitivanja. Trideset od njih je za bolesti za koje nema imunizacije, kao što su malarija i denga groznica.

U izveštaju se naglašava da ukoliko zemlje vakcinišu 90 odsto dece ispod pet godina sa već dostupnim vakcinama, to bi moglo da spreči još dva i po miliona smrtnih slučajeva godišnje.

XS
SM
MD
LG