Linkovi

U Novoj godini očekuje se obnova diplomatije na Bliskom Istoku


Ovog meseca na Bliskom Istoku otpočinju novi diplomatski napori za obnavljanja zastalih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu posetio je prošle nedelje Kairo, gde je predložio održavanje tripartitnog samita, zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom kao pokroviteljem skupa. Samit bi trebalo da podstakne napore za obnavljanje zastalog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Zamenik izraelskog minstra inostranih poslova, Deni Ajalon, rekao je da njegova vlada nastoji da obnovi pregovore otkako je stupila na dužnost pre devet meseci.

„Od prvog dana kada je uspostavljena ova vlada apelujemo na Palestince da nastave pregovore i dijalog bez prethodnih uslova,“ rekao je Ajalon.

Ali Palestinci postavljaju oštre uslove. Oni navode da se neće vratiti pregovorima sve dok Izrael ne bude potpuno zamrznuo izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalimu. Palestinci su odbili izraelsku ponudu delimičnog zamrzavanja pomenute izgradnje. O tome je palestinski ministar Gasan Katib rekao sledeće:

„Obnavljanje mirovnih pregovora paralelno sa nastavljenom ekspanzijom jevrejskih naselja osudilo bi te iste razgovore na neuspeh,“ rekao je on.

Pa, ipak nastojanja na postizanju preokreta dobijaju na zamahu. Palestinski predsednik Mahmud Abas ove nedelje odlazi u posetu Egiptu radi razgovora o formuli za obnavljanje pregovora. Kasnije ovog meseca, Sjedinjene Države, kao sponzor mirovnog procesa, vratiće u region specijalnog izaslanika Bele kuće za Bliski Istok, Džordža Mičela.

XS
SM
MD
LG