Linkovi

Papa Benedikt uputio tradicionalnu božićnu poslanicu


Papa Benedikt izrekao je svoj tradicionalni božićni blagoslov pred desetinama hiljada vernika, na Trgu svetog Petra u Vatikanu, samo nekoliko sati pošto ga je tokom ponoćne mise oborila na zemlju jedna žena.

Izgovarajući jutros svoj blagoslov na više jezika papa je izrazio žaljenje zbog svetske finansijske krize, konflikta na Bliskom istoku i u Demokratskoj republici Kongo i zbog političkih previranja na Madagaskaru, u Nigeriji i Gvineji.

Ali on je rekao da hrišćani širom sveta, uključujući "malu pastvu u Iraku," rade sa "poletom i darežljivošću" zarad "mira i koegzistencije."

Jedan predstavnik Vatikana je rekao da je žena koja ga je prethodne noći oborila - 25-godišnja državljanka Italije i Švajcarske, Suzana Majolo - psihološki nestabilna i da je prebačena u bolnicu. Predstavnik je dodao da je ona bila nenaoružana.

Papa nije povređen u tom incidentu ali je 87-godišnji francuski kardinal, Rože Ečegarej, koji je takođe oboren, prenet u bolnicu sa slomljenom nogom. Predstavnik Vatikana je dodao da je prošle godine ista žena pokušala da dopre do pape tokom ponoćne mise, ali da ju je u tome sprečilo bezbednosno osoblje.

XS
SM
MD
LG