Linkovi

Opozicija: Iran ograničava memorijalne službe


Na veb stranicama iranske opozicije navodi se da su vlasti ograničile komemoracije za vodećeg disidentskog sveštenika Hoseina Ali Montazerija, koji je umro u nedelju, pošto su prethodne službe prerasle u opozicione skupove.

Na veb stranicama se kaže da će vlada dozvoliti komemoracije za preminulog velikog ajatolu Montazerija samo u svetom gradu Komu ili njegovom rodnom mestu Nadžafabadu.

Iranske opozicione grupe navode da su se bezbednosne snage i proreformske pristalice Montazerija sukobili u sredu u centralnom Iranu. Montazerije smatran duhovnim pokroviteljem iranskog reformističkog pokreta.

Nezavisno od toga, iranski sud je osudio bivšeg portparola vlade na šest godina zatvora zbog umešanosti u postizborne proteste protiv iranske konzervativne vlade.

Revolucionarni sud je osudio Abdulu Ramezanzadeha, istaknutog reformistu za narušavanje iranske nacionalne bezbednosti. Iranski mediji nisu saopštili kada mu je kazna izrečena.

Ramezanzadeh je bio portparol u vladi iranskog reformističkog bivšeg predsednika Mohameda Hatamija, koji je bio na položaju od 1997. do 2005. godine.

XS
SM
MD
LG