Linkovi

Ahmadinedžad odbacio američki rok za sporazum o nuklearnom programu


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad odbacio je rok, postavljen od strane Sjedinjenih Država, da do kraja godine prihvati sporazum kojim bi se ublažila strahovanja zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Govoreći danas u južnom iranskom gradu Širazu, Ahmadinedžad je rekao da Sjedinjene države nisu u položaju da postavljaju rokove i da bi američki zvaničnici trebalo da, kako je rekao, "promene svoj stav."

Iranski predsednik je rekao da Iran ne nastoji da razvije nuklearno oružje, dodajući da bi u takvom slučaju Teheran bio dovoljno hrabar da to prizna.

Američki predsednik, Barak Obama, ranije je rekao da će krajem godine preispitati diplomatska nastojanja prema Iranu, pre nego što odluči da li da od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatraži uvođenje novih sankcija Teheranu.

Iran je odbio da prihvati plan, podržan od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju, da 70 odsto svojih zaliha uranijuma pošalje u inostranstvo na dalje obogaćivanje.

Pored ovoga, Ahmadinedžad je odbacio izveštaj objavljen u londonskom dnevniku Tajms, prema kome Iran radi na razvoju upaljača za nuklearnu bombu.

U jutros emitovanom intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC, voditeljka Dajen Sojer pokazala je Ahmadinedžadu kopiju dokumenta do koga su došli novinari Tajmsa, u kome se navodno iznose detalji o tome da iranski stručnjaci rade na razvoju nuklearnog upaljača. Iranski predsednik je na to odmahnuo rukom i izjavio da je dokument falsifikat koji je proizvela američka vlada.

Jedan savetnik predsednik Obame rekao je da je ta Ahmadinedžadova optužba besmislena.

XS
SM
MD
LG