Linkovi

Atlantska obala SAD oporavlja se od snežne oluje


Amerikanci od Severne Karoline pa do grada i države Njujork, pokušavaju da se iskopaju iz snega koji je tokom protekla dva dana zatrpao istočni deo Sjedinjenih Država.

U ponedeljak, zvanično prvi dan zime, milioni zaposlenih su se usporeno vratili na posao probijajući se klizavim putevima kroz snežne nanose i smetove. Federalna vlada u Vašingtonu je zatvorila sve agencije, sem službi čiji je rad neophodan. Sistem podzemne železnice je jutros počeo da radi normalno, pošto su prethodna dva dana bili zatvoreni svi nadzemni koloseci i stanice. Snežni pokrivač rekordne debljine je u subotu i nedelju zarobio milione ljudi i sprečio ih da putuju i saobraćaju – sem jedne osobe.

Mećava 2009. izazvala je tokom vikenda otkazivanje pet hiljada avionskih letova. Od Severne i Južne Karoline do Mejna. Pojedini aerodromi su bili prisiljeni da zatvore piste gotovo 24 sata... zarobivši hiljade putnika koji su se pitali kako će stići kući za praznik.

Haos je naravno i na putevima. Samo u Virdžiniji, policija je primila pozive za više od 2900 saobraćajnih nesreća i onesposobljenih vozila. Pojedini vozači su bili zaglavljeni u snegu čak 27 sati.

Sve u svemu, mećava koja je donela pokrivač debljine do 70 centimetara snega i vetrove snage 90 kilometara, izazvala je 5 smrtnih slučajeva. Vlade u četiri države su proglasile vanredno stanje. Stotine hiljada stanovnika su ostale bez električne energije, uključujući čak i neke u istočnom delu Tenesija. U Vašingtonu, pokrivač debljine 45 centimetara je oborio rekord padavina u decembru - star 77 godina.

XS
SM
MD
LG