Linkovi

Ban Ki-mun: U Kopenhagenu usvojen stvarni dogovor


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da su razgovori o klimatskim promenama u Kopenhagenu doneli dogovor.

Međutim, predstavnici gotovo dve stotine država koji su učestvovali na konferenciji, saglasili su se jedino da „imaju u vidu“ neobavezujući sporazum u čijem je sastavljanju učestvovao predsednik Barak Obama, mada ga nisu potpuno prihvatili. Ipak, generalni sekretar Ban je rekao da je to dovoljno za neposredan operativni efekat Kopenhagenškog sporazuma. Svaka zemlja se na osnovu sporazuma poziva da podnese planove za smanjenje emisije ugljenika zahvaljujući kojem bi se globalno zagrevanje ograničilo na dva stepena Celzijusa. Sporazum sadrži i metode provere smanjenja emisije štetnih gasova i predviđa pomoć zemljama u razvoju od stotinu milijardi dolara za smanjenje emisije.

Tokom sednice koja je trajala cele noći, sporazum je naišao na žestoko protivljenje predstavnika pojedinjih zemalja u razvoju. Delegati iz pacifičke ostrvske države Tuvalu i nekoliko južnoameričkih zemalja, smatraju da je sporazum nedovoljan i da su mnoge zemlje bile isključene iz pregovora. Predstavnik Sudana je poistovetio sporazum sa holokaustom, što je izazvalo kritike predstavnika brojnih država. On je naglasio da su potrebne mnogo jače mere za smanjenje globalnog zagrevanja, ili će mnogi Afrikanci umreti. Lideri razvijenih zemalja su se saglasili da sporazum nije savršen. Kancelarka Angela Merkel je izjavila da „ima pomešana osećanja“, dok je predsednik Barak Obama naglasio da će morati da se „ide mnogo dalje“. Međutim, oni su rekli da je to važan prvi korak.

Sporazum je postignut posle jučerašnjeg sastanka američkog predsednika sa liderima Kine, Indije, Južnoafričke republike i Brazila. Dvonedeljna konferencija o klimi je bila obeležena neslaganjem bogatih i siromašnih u pogledu ciljnih nivoa emisije štetnih gasova i finansiranja. Sjedinjene Države su se obavezale da smanje emisiju za 17 odsto do 2020. godine i da do 2050. povećaju smanjenje čak do 80 odsto.

XS
SM
MD
LG