Linkovi

Moratinos: Srbija bi uskoro mogla da podnese kandidaturu


Vlada u Beogradu bi kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji mogla da podnese do predstojećeg Božića, katoličkog ili pravoslavnog, a možda i do pravoslavne Nove godine, izjavio je šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

On je danas u Briselu predstavio prioritete španskog predsedavanja Evropskom unijom od Nove godine i rekao da je o srpskoj kandidaturi nedavno, u Beogradu, razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem. Budući predsedavajući Saveta ministara evropske 27-orice je dodao da je na srpskim vlastima da odaberu trenutak i verujem da će to uskoro i učiniti.

Uveren sam da niko ne može odbiti izraz jedne volje, jer ako Srbija, srpski narod, srpsko društvo, žele da budu član Evropske unije, sasvim je normalno da podnesu zahtev za tu kandidaturu, istakao je šef španske diplomatije. On je objasnio da će Evropska unija potom proučiti merila, uslove i vidove u kojima se to može ostvariti. Mislim da je logično i dobro da Srbija u datom trenutku podnese svoju kandidaturu i udje u članstvo Evropske unije, istakao je Moratinos.

XS
SM
MD
LG