Linkovi

Velike snežne oluje od Kalifornije do Mejna


Kalendarska zima još nije počela, medjutim milioni Amerikanaca od Kalifornije do Mejna teško da će u to poverovati dok pokušavaju da se probiju kroz snežnu mećavu i ledeni arktički vazduh.

Njujorški vozači postali su žrtve majke prirode ovog jutra. Više od stotinu vozila bilo je zaglavljeno na delu najvećeg autoputa na istočnoj američkoj obali, blizu granice država Njujork i Pensilvanija.

Jedna od njih, Meri Elen Dorset kaže, "nema nerviranja. Morate da se prilagodite i idete sporo. Ništa vam drugo ne preostaje".

To je samo jedna od nekoliko država u Americi pogodjena snažnim nevremenom, koje je donelo ogromne količine snega i veoma niske temperature.

U četvrtak su u 31 saveznoj državi zabeležene izuzetno niske temperature, zbog čega u Čikagu nisu radili satovi za parkiranje, a iznad jezera u Medisonu u državi Viskonsin, videla se izmaglica.

Temperatura je bila -27 stepeni Celzijusa što su najbolje osetili stanovnici Viskonsina i Mičigena, njih otprilike 200 hiljada, kada su ostali bez struje.

"Nemam telefon. Nemam grejanje. Nemam ništa, ovo je mizerno", kaže Viktorija Mejberi.

Nevreme je u jednom momentu zahvatilo područje od skoro 2 i po hiljade kilometara - zaledivši tako većinu nacije, uključujući i vodopade u Oregonu.

"Trideset godina nisam video ovoliko snega i leda", kaže jedan muškarac.

Spasilačke ekipe u Arizoni su upućene na teren da izbave više od deset ljudi zatrpanih snegom, koje je oluja uhvatila dok su bili u lovu ili šetnji.

XS
SM
MD
LG