Linkovi

Klinton: SAD posvećene integraciji Zapadnog Balkana


Sjedinjene Države posvećene su punoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u evropske i transatlantske strukture, saopštila je danas državna sekretarka Hilari Klinton, nakon susreta sa hrvatskim ministrom inostranih poslova Gordanom Jandrokovićem u Vašingtonu.

Državna sekretarka je na konferenciji za novinare u Stejt Dipartmentu, između ostalog, pozdravila vodeću ulogu Hrvatske u regionu.

“Hrvatska, u okviru Jadranske povelje, podržava aspiracije svojih susjeda na Balkanu da se pridruže NATO-u. Jedna je od prvih zemalja koja je podržala Kosovo i pridružila se Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama u usmenoj raspravi u Hagu u korist legalnog prava Kosova da proglasi nezavisnost. Znam i da ministar ulaže znatne napore u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije.”

Klinton je takođe podržala što brži ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, uz ocjenu da njen uspjeh predstavlja model za region.

“Posvećeni smo punoj integraciji svih zemalja Zapadnog Balkana u evropske i transatlantske institucije. Postigli smo napredak prošle nedjelje, na ministarskom sastanku NATO-a, kada smo primili Crnu Goru u Akcioni plan za članstvo u NATO i pozdravili napredak Bosne i Hercegovine prema tom cilju.”

Hrvatski šef diplomatije Gordan Jandroković saopštio je da Zagreb pozdravlja ponovno angažovanje Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini.

“Zaključili smo da je otvorena evroatlantska perspektiva za sve zemlje u regionu Jugoistočne Evrope ključna za buduću stabilnost regiona.”

Odgovarajući na novinarska pitanja o nestalim dokumentima iz operacije Oluja koje potražuje Hag, Jandroković je kazao da će hrvatske vlasti nastaviti istragu tim povodom i da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom. Takođe je izrazio nadu da će pojedine evropske zemlje promijeniti svoj stav o tom pitanju i da će Hrvatska moći da završi pregovore sa EU u prvoj polovini naredne godine. Sjedinjene Države, kako je navela državna sekretaka, smatraju pozitivnim korakom to što je Hrvatska uspjela da pronađe 10 hiljada strana dokumenata i spremne su da, na zahtjev Zagreba, pruže bilo kakvu tehničku pomoć.

XS
SM
MD
LG