Linkovi

Obama sutra prima Nobelovu nagradu


Manje od godinu dana otkako je preuzeo predsedničku dužnost, predsednik Barak Obama odlazi u Norvešku da primi Nobelovu nagradu za mir. Na vest o dodeli nagrade američki predsednik je rekao da nije siguran da je zaslužio to priznanje koje je će primiti sa osećanjem poniznosti. Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja većina Amerikanaca se sa tim slaže.

„Norveški Odbor za Nobelovu nagradu je odlučio da dodeli nagradu za mir za 2009. godinu predsednik Baraku Obami.“

Ceo svet je bio iznenađen kada je Odbor za Nobelovu nagradu saopštio svoju odluku. I sam predsednik je bio iznenađen.

Pošteno rečeno, ne smatram da zaslužujem da budem u društvu toliko velikog broja ličnosti koje su imale čast da prime tu nagradu, jer su podstakle promene.“

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja, ogromna većina Amerikanca se slaže sa njim.

„Dvadesetšest odsto Amerikanaca smatra da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, što očigledno nije mnogo.“

Piter Braun
, šef Centra za ispitivanje javnog mnjenja na Univerzitetu Kvinipiek, sproveo je anketnu među 2.300 ispitanika. On kaže da samo 49 odsto članova predsednikove demokratske stranke podržava dodelu nagrade Obami.

Osam odsto republikanca kaže da predsednik zaslužuje nagradu. To je prilično nizak broj. Zanimljivo je da 19 odsto nezavisnih podržava nagradu. Očigledno je da najveću podršku daju demokrate, mada i među njima većina smatra da ne zaslužuje tu nagradu.“

Evo kako obični Amerikanci misle o svemu tome:

U Njujorku : „Mislim da je trebalo malo da sačekaju.“

U Vašingtonu: „To je signal Sjedinjenim Državama iz sveta da smo dobro učinili kada smo izabrali Baraka.“

U Čikagu: „Koliko god mi se Barak dopada, ne znam da li je učinio baš dovoljno da zasluži takvu čast.“

Predsednik Obama je sam to priznao kada je rekao da dodela Nobelove nagrade za mir katkad ne predstavlja priznanje za konkretno dostignuće, već podsticaj za akciju.

Tako ću i primiti ovu nagradu, kao poziv na akciju, poziv svim nacijama da se uhvate u koštac sa izazovima 21. veka.“

Bela kuća kaže da će predavanje predsednika Obame u Oslu biti o tome. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, kaže da će predsednik govoriti i o činjenici da je dobitnik nagrade za mir kada Sjedinjene Države vode rat u Iraku i Avganistanu.

Govoriće o tome direktno, jer se mnogi pitaju o vremenskom tempiranju Nobelove nagrade za mir i njegove rešenosti da uputi dodatne vojnike u Avganistan.“

Predsednik Obama je svestan te protivurečnosti dok je na putu da se pridruži drugim nobelovcima kao što su Nelson Mandela, Martin Luter King i Aung San Su Ši. On priznaje da su njegova dostignuća bleda u poređenju sa njihovim, ali dodaje da nagrada koja mu je dodeljena verovatno u većoj meri predstavlja nadu nego dostignuće.


XS
SM
MD
LG