Linkovi

Tadić: Uskoro odluka o kandidaturi


Uz viznu liberalizaciju, današnje odmrzavanje trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i skoro podnošenje kandidature za članstvo, prema oceni predsednika Srbije Borisa Tadića predstavlja ispunjenje tri osnovna predizborna obećanja vladajuće koalicije.

Pozdravljajući odluku ministara inostranih poslova EU da deblokiraju Trgovinski sporazum sa Srbijom, predsednik Boris Tadić je poručio da će srpske vlasti napraviti pažljivu analizu i doneti odluku o najboljem trenutku za podnošenju kandidature za članstvo u Evropskoj uniji:

"Vrlo ćemo pažljivo nakon ove dobre vesti iz Brisela razmotriti kada podneti kandidaturu. Jer, ona treba da bude podnesena onda kada budemo sigurni da će reakcije na nju biti najbolja moguća. Znači da ćemo ući u dalje procese evropskih integracija sa jednim značajnim ubrzanjem, a ne sa usporavanjem i blokadom kao što je bilo do sada."

Tadić, koji se nalazi u Pragu, na kongresu Partije evropskih socija-lista, je izjavio da će liberazacija trgovinskih odnosa sa EU biti korisna i za građane i za privredu Srbije:

"To je izuzetno važmo zbog liberalizacije naših trgovinskih odnosa sa zemljama EU–što u krajnjem slučaju jeste od ogromne koristi za naše građane jer povećava i mogućnosti robne razmene između evropskih zemalja i Srbije. Istovremeno, to čini našu zemlju izvesnijom zonom za investicije, što je i pretpostavka otvaranja novih radnih mesta."

Inače, primena trgovinskog sporazuma će značiti da EU više neće uvoditi carine za proizvode iz Srbije, a po oceni predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina prvi efekat bi mogao da bude smanjenje trgovinskog deficita sa EU. Od ovog poteza će, po njegovim rečima, najviše koristi imati izvozno orijentisane kompanije.

XS
SM
MD
LG