Linkovi

Džejms Džons: Iranu 'časovnik otkucava'


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons izjavio je da je Vašington i dalje otvoren za nuklerane pregovore sa Iranom, ali da stvari ne izgledaju najbolje.

On je tokom gostovanja u emisiji (State of the Union - Stanje nacije) kablovske TV mreže „Si En En“ (CNN) rekao da „časovnik otkucava“ sve bliže kraju ove kalendarske godine, kada predsednik Barak Obama planira da ponovo razmotri američka diplomatska nastojanja sa Iranom. Visoki američki funkcioneri predložili su u Savetu bezbednosti nove sankcije ukoliko Iran ne bude sarađivao sa međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei, danasu je optužio svetske sile da iznose laži o nuklearnom programu kako bi izolovale Iran.

Vlada ometa internet i mobilne telefone?

U međuvremenu, građani Irana tvrde da su im internet i mobilni telefoni usporeni ili potpuno isključeni, samo dan pre nego što treba da počnu očekivane studentske demonstracije.

Izvori u Teheranu i ostalim velikim gradovima navode da veruju da vlasti remete komunikacione usluge kako bi sprečile aktiviste da šalju poruke o sutrašnjim skupovima. Vlada je takođe zabranila stranim novinarima da izveštavaju o tim događajima oduzevši im radne dozvole u Teheranu od 7. do 9. decembra. Sutra se u Iranu slavi Nacionalni dan studenata, kojim se tradicionalno obeležava godišnjica ubistva troje studenata tokom anti-američkih protesta 1953. godine.

Očekuje se da će reformistički opozicioni aktivisti pretvoriti taj događaj, u proteste protiv vlade predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, čiji kritičari tvrde da je pokrao junske izbore, na kojima je osvojio drugi mandat.

XS
SM
MD
LG