Linkovi

Gugl menja način pretrage vesti


Najveći internet pretraživač Gugl ponudio je medijima opciju da privuku onlajn korisnike, koji bi plaćali za njihove usluge, a da ne moraju da blokiraju svoj sadržaj na pretraživaču. Ova ponuda je po svemu sudeći rezultat kompromisa posle pretnji medijskog mogula, Ruperta Murdoka da će da ukloni tekstove svojih medijskih kuća sa pretrage Gugla ukoliko mu se za to ne plati.

Gugl okreće novi list kada je u pitanju pretraga vesti što je očigledan pokušaj da smiri medije, koji optužuju taj internet pretraživač da im onemogućuje naplatu pretplate. U blogu „First Click Free“ menadžer Džoš Koen je napisao:

Do sada je svaki klik bio besplatan. Sada smo obnovili program tako da će izdavači moći da ograniče količinu koju korisnici mogu besplatno da vide, na najviše 5 strana dnevno.“

Iznenadjujući potez je načinjen pošto se proširila vest da je vlasnik Njuzkora, Rupert Murdok, u pregovorima sa Majkrosoftom da njegova izdanja budu dostupna ekskluzivno na pretraživaču Bing, gde će onlajn korisnicima da naplaćuje usluge. Džon Riding, izvršni direktor britanskog „Fajnenšal tajmsa“, kaže da podržava taj potez.

„Ovo je vrlo interesantno i bitno za medijsku industriju, jer postoji mnogo izdavača koji još nemaju sistem za naplatu onlajn usluga, a gube profit od oglasa.“

Prodaja novina opada širom sveta, medjutim vebsajt lista „Fajnenšal tajms“ prijavljuje dobitak od 30 odsto i 22 odsto više pretplatnika.

Mi smo već uspostavili uspešan model zarade i beležimo sve više pretplata i dobiti od njih.“

Onlajn korisnici mesečno mogu da pročitaju 10 besplatnih članaka „Fajnenšal tajmsa“ pre nego što dobiju preporuku da se pretplate na onlajn izdanje. Riding medjutim navodi da novina pokušava da uvede sistem mikro plaćanja, koji bi trebalo da stupi na snagu iduće godine. On dodaje da je veći zadatak kako odrediti koji je sadržaj vredan u eri digitalne tehnologije.


XS
SM
MD
LG