Linkovi

Kina: Obimnija diplomatija o iranskom nuklearnom pitanju


Kina je saopštila da su obimniji razgovori – a ne šire sankcije – potrebni u rešavanju pitanja iranskog nuklearnog programa, dok Sjedinjene Države nagalašavju da su sve opcije i dalje na stolu.

Predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Ćin Gang je, na današnjoj konferenciji za štampu u Pekingu, rekao da sankcije nisu cilj i da bi to pitanje trebalo rešiti putem dijaloga.

Medjutim, danas u Vašingtonu, sekretar za štampu Bele kuće Robert Gibs izjavio je za CNN da bi nekoliko koraka moglo biti preduzeto protiv Irana, uključujući sankcije i pa možda i vojnu silu.

Šef iranske nuklearne agencije, Ali Kabar Salehi, rekao je da je prekjučerašnje saopštenje Irana da namerava da izgradi deset novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma direktan odgovor na apele Medjunarodne agencije za atomsku energiju da Teheran prestane da obogaćuje uranijum.

Predstavnik iranskog Ministarstva inostranih poslova je danas izjavio da bi Teheran mogao da preduzme neodredjenu pravnu akciju nakon ukora Medjunarodne agencije za atomsku energiju.


XS
SM
MD
LG