Linkovi

Najveća izložbe kineskih ratnika od terakote u SAD


Izložba „Ratnici od terakote: čuvari prvog kineskog cara“, otvorena je u vašingtonskom Muzeju časopisa „Nešenal džiografik“. To je četvrta i poslednja izložba na turneji po Sjedinjenim Državama, pre nego što se drevne figure i ostali predmeti vrate u Kinu. Konferencija za novinare uoči otvaranja izložbe, održana je upravo u vreme kada je predsednik Obama bio u Kini.

Jedan je od glinenih konjanika, koji su svojevremeno čuvali grobnicu prvog kineskog cara Kina Šihuangdija, i njegov konj su sada ispred ulaza u Muzej „Nešenal džografik“ u Vašingtonu, kao deo najveće zbirke kineskih figura od terakote koja je ikada stigla u Sjedinjene Države. Albert Din, profesor Univerziteta u Stenfordu, kustos je izložbe koja se sastoji od 15 figura od terakote u prirodnoj veličini i stotinak umetničkih predmeta.

Ova armija predstavlja neuobičajen nivo zanatske veštine u drevnoj Kini i razmere materijala koji je uspešno savladan.“

Pre 35 godina, grupa zemljoradnika u blizini Šijana u kineskoj pokrajini Šanksi, kopala je bunar. Naišli su na ratnika od terakote i to je dovelo do jednog od najvećih arheoloških otkrića 20. stoleća. Arheolozi danas veruju da je oko sedam hiljada upečatljivih keramičkih fugura od terakote, konja i kočija u prirodnoj veličini, zakopano u ogroman podzemni grobni kompleks. Do sada ih je iskopano oko hiljadu. Ratnici su čuvali cara Kina Šihuangdija u njegovom zagrobnom životu. Profesor Din kaže da se zahvaljujući otrkiću vojnika od terakote došlo do celog blaga podataka o dinastiji Kin, uključujući i one o građenju grobnice koje je trajalo 36 godina.

Kada su počeli da računaju koliko im je drvene građe bilo potrebno da sve to naprave, koliko gline i svega ostalog, samo te količine su im zavrtele mozak.“

Ovo je najveća izložba kineskih figura od terakote koja je došla u Sjedinjene Države.
Ši Feng, diplomata u kineskoj ambasadi u Vašingtonu, u govoru na konferenciji za novinare uoči otvaranja izložbe, pomenuo je i posetu predsednika Obame Pekingu, koja je bila istog dana.

„Poseta predsednika Obame je istorijska, isto kao i ova izložba. Njihova vremenska podudarnost je povoljan znak daljeg razvoja američko-kineske kulturne razmene, uzajamnog razumevanja i prijateljstva.“

Suzan Norton, direktorka Muzeja „Nešenal džiografik“, rekla je da je izložba već postigla uspeh.

„Prevazišla je i naše najsmelije snove. Odjutros smo prodali 96 hiljada ulaznica. To je nezapamćeno.“

Muzejska prodavnica pruža šansu posetiocima da ponešto ponesu kući: od malih replika figura od terakote do kineskih suvenira. Izložba će biti otvorena u Vašingtonu do marta.


XS
SM
MD
LG