Linkovi

Ekonomisti: Recesija u SAD okončana


Prodaja kuća u Sjedinjenim Državama naglo je porasla prošlog mjeseca, s obzirom na to da su kupci požurili da iskoriste poreske olakšice. Nacionalno udruženje agenata za nekretnine saopštila je da je broj prodatih kuća, koje su prethodno bile u nečijem vlasništvu, skočio za 10,1 odsto. Prosječna cijena kuća u međuvremenu je pala za više od sedam odsto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Ekonomisti u međuvremenu ističu da je recesija okončana. Nacionalno udruženje ekonomista procjenjuje da će ove godine biti zabilježen manji pad ekonomskih aktivnosti od očekivanog i da bi privreda trebalo u potpunosti da se oporavi do kraja naredne godine. Stopa nezaposlenosti će međutim i dalje ostati visoka.

Novi podaci pokazuju i da je više ljudi u mogućnosti da na vrijeme plaća račune za kreditne kartice. Broj neplaćenih računa pao je u trećem kvartalu i najviši je u Nevadi, Floridi, Arizoni i Kaliforniji, saveznim državama koje su najteže pogođene stambenom krizom. Potrošači po svemu sudeći poklanjaju više pažnje iznosu na računima, dok istovremeno sve više štede.

Današnje pozitivne ekonomske vijesti očekivano su rezultirale rastom vrijednosti berznaskih indeksa na Vol Stritu. Skoku akcija doprinose i izjave zvaničnika Federalnih rezervi, koji nagovještavaju da će biti nastavljen otkup imovine povezane s hipotekama, dok traje oporavak privrede.

Predsjednik Barak Obama kazao je danas da mu je glavni prioritet smanjenje stope nezaposlenosti. Obama je nakon sastanka sa savjetnicima naglasio da su vladine mjere spriječile pogoršanje ekonomske situacije. Takođe je rekao da se ponovo bilježi ekonomski rast, što predstavlja korak ka otvaranju radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG