Linkovi

U nedelju počinje obimna vojna vežba u Iranu


Iranski brigadni general Ahmad Migani, kaže da će Iran održati manevre vazduhoplovne odbrane, radi zaštite nuklearnih pogona od napada.

On je za iransku agenciju FARS izjavio da će obimna, petodnevna vojna vežba početi sutra i da će u njoj učestvovati elitna Revolucionarna garda i druge vojne jedinice.

Iranski mediji navode da će manevri obuhvatiti područje veličine 600 hiljada kvadratnih kilometara u delovima centralnog, zapadnog i južnog Irana, u kojima su stacionirani nuklearni pogoni. Iran često održava vojne vežbe da bi demonstrirao spremnost da se brani od zamišljenih opasnosti za svoj sporni nuklearni program.

Sjedinjene Države i Izrael nisu isključili mogućnost vojne akcije, ako pitanje iranskog nuklearnog programa ne bude moglo da se reši diplomatskim putem.

Predstavnici šest svetskih sila su juče izrazili razočaranje zbog odbijanja Irana da prihvati plan koji podržavaju Ujedinjene nacije, kojim se od Teherana traži da šalje svoj uranijum na preradu u inostranstvo.

Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, juče su u Briselu razgovarali o planu za obogaćivanje uranijuma i drugim problemima vezanim za iranski nuklearni program.

Iran kaže da neće prerađivati svoj obogaćeni uranijum u inostranstvu i da će razmotriti jedino zamenu uranijuma za nuklearno gorivo u zemlji.

Kršenje ljudskih prava u Iranu na dnevnom redu UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je osudila kršenje ljudskih prava u Iranu, koja obuhvataju i brutalni okršaj s opozicionim demonstrantima posle spornih predsedničkih izbora u junu.

Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija je juče usvojio rezoluciju kojom se osuđuje ponašanje Irana - sa 74 glasa prema 48, uz 59 odsutnih.

Rezolucija koju je pripremila Kanada, sada treba da bude prihvaćena na sednici Generalne skupštine u punom sastavu i gotovo je sigurno da će je predstavnici 192 članice usvojiti.

Rezolucijom se traži od Irana da istraži optužbe za kršenje ljudskih prava posle izbora 12. juna i prekine sa praksom kamenovanja, šibanja, odsecanja udova i javnih pogubljenja.

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamad Kazai, rekao je da je rezolucija Svetske organizacije "politički motivisana" i puna laži.

Iranska vlast je ugušila proteste povodom izbora i uhapsila stotine ljudi, tokom najvećih nereda u Iranu posle Islamske revolucije 1979. Pristalice opozicije tvrde da su izbori na kojima je pobedio predsednik Mahmud Ahmadinedžad namešteni. Iranska državna televizija je početkom nedelje objavila da je u vezi sa tim neredima pet ljudi osuđeno na smrt.

XS
SM
MD
LG