Linkovi

Najveći hotel u Los Anđelesu postao "zelen"


Mnogi hoteli u Sjedinjenim Državama uveli su reciklažu otpadaka, konzerviranje vode i struje i druge ekološke mere. Najveći hotel u Los Anđelesu, Vestin Bonavenčer, nedavno je dobio sertifikat ekološke grupe Zeleni pečat.

Hotel Vestin Bonavenčer (Westin Bonaventure) ima 37 spratova i više od 1300 soba.

Gradinačelnik Los Anđelesa, Antonio Viljaraigosa, nedavno je objavio da se hotel kvalifikovao za sertifikat Zelenog pečata, neprofitne grupe koja promoviše ekološke metode.

"Predsednik Obama nas je pozvao da izmenimo trgovinu u Americi i otvaramo zelena radna mesta. Prihvatimo taj izazov," rekao je Viljaraigosa.

Ovo je prvi hotel u tom gradu koji je dobio taj sertifikat. Geri Petersen, iz Zelenog pečata, kaže da hotel sarađuje sa njima u svim svojim operacijama.

"Mi pravimo analizu svih operacija, od posluge, preko peškira i papira koje koriste, do reciklaže i otpadaka od hrane. Praktično svega. Onda sve to pretočimo u preporuke, a zatim pratimo kako se one sprovode," kaže Petersen.

Otopaci se recikliraju, a posteljina se pere razgradljivim deterdžentom. Od kuhinjskih otpadaka pravi se kompost. Sobarice koriste netoksične hemikalije, a štedljive sijalice smanjuju potrošnju struje.

Direktor hotela, Majkl Čarčinski, kaže da je neke novine predložilo osoblje, a da će novi zeleni sertifikat biti korišćen u reklamama usmerenim ka ekološko svesnim gostima.

"Sa stanovišta marketinga ovo je sjajna priča, ali najvažnije je da je sve ovo dobro za lokalnu privredu i prirodnu sredinu, da smanjuje upotrebu otrovnih hemikalija i papirnih proizvoda, a da sve kuhinjske otpatke pretvara u kompost, rekao je Čarčinski.

Uvođenje novih metoda i obuka osoblja koštali su oko 20 hiljada dolara, ali se očekuje da će reciklaža i druge metode doneti uštedu od 200 hiljada dolara godišnje, istovremeno smanjujući štetni uticaj hotela na prirodnu sredinu.

XS
SM
MD
LG