Linkovi

Izabrani najbezbedniji automobili 2010. godine


Privatni američki Osiguravajući institut za bezbednost na putevima objavio je spisak automobila koje smatra najbezbednijim među modelima za iduću godinu. Najviša priznanja dobilo je 19 modela putničkih automobila i 8 luksuznih džipova, a u vrhu spiska našli su se Ford, Subaru i Folksvagen. Ukupan spisak ove godine je kraći, jer je pomenuti institut uveo još jedan test za utvrđivanje bezbednosti automobila.

Za one koji prate bezbednost putničkih vozila, najnovija lista sadrži nekoliko iznenađenja. Američka kompanija Ford i njena jedinica Volvo dobili su po šest priznanja, a Subaru i Folksvagen po pet. Još jedan od dobitnika je Krajzler.

"Krajzler je ove godine osvojio pet nagrada," kaže predsednik Osiguravajućeg instituta, Ejdrian Lund, dodajući da je ukupno 27 modela za 2010. dobilo najviša priznanja. Među njima su i Honda i Dži-em. Ali najveći proizvođač vozila - Tojota - nije dobio ni jedno.
"Odsustvo Tojote među najboljima je iznenađujuće. Prošle godine su dobili 11, a ove godine ni jedno priznanje," kaže Ejdrian Lund.

Jedan od razloga je to što je pored obaveznih testova na frontalni sudar, bočni sudar i udarac odpozad, ove godine uveden i test na prevrtanje. Folksvagen se dobro držao na tom testu, ali su mnogi drugi podbacili.

"Mnoga vozila nisu ušla na listu zbog testa na prevrtanje. Jednostavno, krovovi im nisu dovoljno čvrsti," kaže Lund.

Da bi se našla na listi, nova vozila moraju da imaju elektronsku kontrolu stabilnosti koja smanjuje opasnost od proklizavanja. Karl Brauer, urednik automobilskog internet sajta edmunds tačka kom, kaže da je zanimljivo je da su vozila sve bezbednija i da je kupac dobitnik u tome.

S druge strane, testovi bezbednosti vozila su sve strožiji, pa se zato na spisku najbezbednijih ove godine našlo samo 27 modela, dok je prošle godine priznanja dobilo više od 90 automobila.

XS
SM
MD
LG