Linkovi

Sahranjen patrijarh Pavle


Uz direktan prenos na Radio-televiziji Srbije danas je u Beogradu, u rakovičkom manastiru Sveti arhangeli sahranjen patrijarh Srpske pravoslavne Crkve gospodin Pavle. Opelu i sahrani prisustvovalo je, prema procenama policije nekoliko stotina hiljada ljudi, a prisutan je bio i ceo državni vrh, kao i predstavnici drugih verskih zajednica i delgacije iz sveta.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služili su pomen na grobu, a kovčeg sa telom patrijarha Pavla je, bez prisustva kamera i prenosa na RTS-u položen pored groba patrijarha Dimitrija. Ceremonija sahrane patrijarha Pavla počela je jutarnjom liturgijom u Sabornoj crkvi, koju je predvodio vladika vaseljenski Vartolomej, a kovčeg sa telom je zatim prevežen do hrama svetog Save na Vračaru.

U pogrebnoj povorci, osim jako velikog broja građana, bili su i pripadnici žandarmerije, pitomci vojne akademije, vatrogasci i mladići i devojke obučeni u narodne nošnje iz svih krajeva Srbije. U prisustvu najvišeg državnog vrha, predstavnika drugih verskih zajednica i delegacija iz sveta opelo za patrijarha Pavla održano je ispred Hrama svetog Save na Vračaru. Pred nekoliko stotina hiljada ljudi, otvoreni kovčeg sa telom patrijarha Pavla postavljen je na crvenom tepihu ispred Hrama:

"Molimo se i molitveno želimo, usrdno, sa sveti duh gospodnji molitvama blaženopočivšeg patrijarha njemu pokaže dostojnog naslednika, okretnog krmanoša srpske crkve i novog duhovnog oca slavnom srpskom narodu", rekao je vladika vaseljenski Vartolomej, dok je mitropolit Amfilohije dodao:

"Da ovaj Božiji čovek Pavle nije živeo dostojno svog ljudskog i hrišćanskog zvanja, kako bi se moglo dogoditi da ovakva i ovolika tuga prožme ovaj milionski grad i šire od njega".

Predsednik Srbije Boris Tadić se zahvalio predstavnicima svih crkava i država koji su došli iz inostranstva da odaju počast pokojnom patrijarhu Pavlu:

"Verujem da delim mišljenje građana Srbije izražavajući zahvalnost njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu, što je uvek postojao i što postoji ispred svih nas. Svojim delom i svojim rečima da uvek budemo ljudi i da nikada na zlo drugih ne odgovorimo zlom u sebi", rekao je Tadić.

Na sahranu su organizovano ili samostalno došli građani iz cele Srbije, sa Kosova, iz Crne Gore i Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG