Linkovi

Obama: Iran mora da pokaže miroljubive namere


Predsjednik Barak Obama kazao je da će se Iran suočiti sa posljedicama, ukoliko ne dokaže da je njegov nuklearni program miroljubiv i transparentan. Obama je novinarima u Pekingu rekao da se Sjedinjene Države i Kina slažu da Teheran mora da pruži međunarodnoj zajednici uvjeravanja o svojim miroljubivim namjerama.

Predsjednik je u nedjelju kazao da Iranu ističe vrijeme da odgovori na prijedlog Ujedinjenih nacija o slanju nisko-obogaćenog uranijuma u Rusiju na dalju preradu. Iranski šef diplomatije Manučer Motaki najavio je da će Teheran zauzeti pozitivan stav o tom planu, ukoliko se razmjena dogodi unutar Irana. Motaki je, tokom posjete Indiji, kazao da njegova zemlja nije spremna da pošalje svoje nuklearno gorivo van zemlje prije nego što dobije gorivo za nuklearni reaktor u Teheranu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u međuvremenu je kazao da pregovori sa Iranom nisu povezani sa odlukom da se još ne objavi datum početka rada nuklearne elektrane, koju Rusija gradi u toj zemlji. Lavrov je, kako prenose ruski mediji, naglasio da je riječ o čisto tehničkom, a ne političkom pitanju.

XS
SM
MD
LG