Linkovi

Susret Baraka Obame sa kineskim studentima u Šangaju


Tokom tekuće posete Kini, američki predsednik Barak Obama odgovarao je na pitanja kineskih studenata u Šangaju. Obama je posebno isticao značaj slobode razmene informacija, istovremeno se založivši za proširenje saradnje između Sjedinjenih Država i Kine.

Obama je susret sa studentima započeo u profesorskom stilu, govoreći im o istoriji američko-kineskih odnosa i značaju uzajamne saradnje.

"Znamo da je veća korist kada velike sile sarađuju nego kad se sudaraju," rekao je Obama. Istovremeno, Obama je predočio da će se zalagati za građanske slobode.

"Smatramo da su sloboda izražavanja i vere, pristup informacijama i političko učešće, univerzalna prava koja bi trebalo da imaju svi ljudi," rekao je američki predsednik.

Kina je zemlja sa najvećim brojem korisnika interneta i mobilnih telefona, ali kineska vlada ograničava pristup nekim sajtovima. Obama je rekao da snažno podržava neograničeni pristup internetu.

"Što je protok informacija slobodniji, društvo je snažnije, jer građani zemalja širom sveta mogu da pozivaju svoje vlade na odgovornost i mogu da sami donose zaključke," rekao je Obama.

Ističući prednosti novih medija Obama je priznao da to ima i loše strane.

"To takođe znači da teroristi mogu da se organizuju na internetu onako kako ranije nisu mogli," rekao je američki predsednik.

Obama je ponovo govorio o terorizmu kada mu je postavljeno pitanje o reviziji američke strategije u Avganistanu.

"I dalje verujem da najveću opasnost po Sjedinjene Države predstavljaju terorističke mreže, kao Al-kaida. Iako su brojčano mali pokazalo se da nemaju savest kada je u pitanju uništavanje nevinih civila," rekao je Obama.

Susret sa studentima prenošen je uživo preko sajta Bele kuće. U Kini su ga prenosile lokalne, ali ne i nacionalna televizija.

XS
SM
MD
LG