Linkovi

Sahrana patrijarha Pavla u četvrtak


Iako je poslednje dve godine bio bolestan, smrt patrijarha Pavla izazvala je veliki šok u Srbiji, ali i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Telegrami saučešća povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve stižu od predstavnika ostalih verskih zajednica, susednih zemalja, ali i od nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i premijera i predsednika Rusije Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva. Sahrana patrijarha Pavla je u četvrtak, a očekuje se veliki broj ljudi koji će doći iz cele Srbije, ali i okolnih zemalja.

U Srbiji traje trodnevna žalost proglašena zbog smrti srpskog patrijarha Pavla. Hiljade građana, u redu dugačkom nekoliko stotina metara, strpljivo čekaju da odaju poslednju počast preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve, a Odbor za sahranu saopštio je da će, prema izričitoj patrijarhovoj želji, on biti sahranjen u manastiru Rakovica, u četvrtak u 13 časova.

Do izbora novog patrijarha, Sinod SPC je dosadašnjem zameniku patrijarha Pavla, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću poverio položaj mjestobustitelja koji će sedeti na patrijarškom tronu i vršiti funkciju poglavara SPC:

"Njegovo preosveštenstvo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je izabran za mjestobustitelja jer već ima iskustvo i u vođenju poslova Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i u vođenju opštih patrijarhovih obaveza i poslova u Sinodu i šire", objasnio je episkop Bački, Irinej Bulović.

A prema Ustavu, najvišem aktu Srpske pravoslavne crkve, Sabor SPC trebalo bi da se sastane najkasnije za tri meseca, to jest do 15. februara radi izbora novog patrijarha.

Da li će crkvene vlasti ispoštovati taj rok, ili izbor patrijarha, kako smatra episkop niški Irinej treba očekivati tek u maju iduće godine sada je teško ocenjivati. Kako tvrdi verski analitičar Živica Tucić, o nasledniku patrijarha Pavla neće se sigurno govoriti narednih 40 dana, koliko traje žalost u samoj Crkvi:

"Sada u vreme demokratije Crkva treba da zaista veoma dobro razmisli i priđe izboru novog poglavara koji bi bio zaista vizionar. Jer mi odličujemo kuda ide ova zemlja, šta je pred njom i kako će se ona snaći. Znači, nama je potreban u budućnosti patrijarh koji je vizionar i da nastavi tim evanđeoskim, tolerantnim putem patrijarha Pavla", rekao je Tucić.

Poznavaoci zbivanja u Crkvi očekuju da će i novi patrijah biti izabran na takozvani apostolski način – praktično žrebom među trojicom kandidata koji su osvojili najveći broj glasova Sabora. Ovakav način uveden je 1967. godine kako bi se sprečio uticaj politike na izbor poglavara SPC, a patrijarh Pavle je do sada prvi koji je izabran na ovaj način.

XS
SM
MD
LG