Linkovi

Analitičari: SAD i Pakistan različito vide pretnju Talibana


Bela kuća saopštila je da je predsednik Obama zatražio od svog tima za nacionalnu bezbednost da revidira opcije za strategiju Sjedinjenih Država u Avganistanu. Zvaničnici administracije takodje navode da predsednik Obama želi da jasno stavi do znanja avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju da američke obaveze u Avganistanu nisu neograničene. Pojedini analitičari u Vašingtonu, medjutim, ukazuju da buduća strategija u Avganistanu mora da uzme u obzir i razlike u sagledavanju pretnje od strane Talibana u Sjedinjenim Državama i u Pakistanu.

Eksperti u Vašingtonu navode da se u Sjedinjenim Državama Taliban smatra izvorom pretnje što u Pakistanu nije slučaj. Time se, kako isitiču, mogu objasniti i nejasni motivi i nepotpuni odgovori Pakistana u akcijama protiv terorista.

„Lideri u Pakistanu definišu pretnju drugačije. Prema mom iskustvu, kada razgovarate sa liderima u Pakistanu oni smatraju da je izvor pretnje u Avganistanu – Indija,“ kaže Džordž Perkovič, ekspert za Avganistan u Karnegijevoj zadužbini za medjunarodni mir u Vašingtonu.

Perkovič ukazuje na često isticanu zabrinutost u Pakistanu da će, kada SAD napuste Avganistan Indija pokušati da proširi svoj uticaj pružanjem izdašne pomoći za razvoj i otvaranjem brojnih konzulata u blizini avganistansko-pakistanske granice. Indija negira takve tvrdnje.

Sjedinjene Države su pokušale da otklone te bojazni u Pakistanu, ali nisu uspele u tome, zbog unutrašnje političke situacije u toj zemlji, Ističe Stiven Bidl iz Centra za srateške i medjunarodne studije:

„Teško je zamisliti situaciju u kojoj bi se akteri na duboko podeljenoj političkoj sceni Pakistana saglasili sa američkim prioritetima iz straha da bi politički suparnici to mogli da iskoriste protiv njih.“

Čak i pakistanska armija igra igru čekanja, kaže Džil Doronsoro iz Karnegijeve zadužbine za medjunarodni mir. Zbog toga, pakistanska armija vrši pritisak u južnom delu Vaziristana, ali ne i u severnom delu gde su prisutni avganistanski Talibani.

„Računica pakistanske armije je da Sjedinjene Države krvare u Avganistanu i da će za nekoliko godina da se povuku, a zatim - oni misle da će kontrolu u Kabulu vratiti u ruke Talibana,“ ističe Doronsoro.

Pakistanska armija je prošlog meseca započela opsežnu ofanzivu protiv pakistanskih ekstremista u južnom Vaziristanu. Ta akcija je pružila priliku američkim snagama u Avganistanu, kaže Piter Bergen iz zadužbine „Nova Amerika“. Bergen ističe da je pakistanska armija omogućila strategiju „čekić i nakovanj“ – u okviru koje su pojačane američke snage u Avganistanu - čekić, a pakistanske snage u Vaziristanu - nakovanj. Bergen podržava upućivanje dodatnih američkih snaga u Avganistan pošto smatra bi povratak Talibana na vlast morao da bude sprečen po svaku cenu. On naglašava da Sjedinjene Države ne bi trebalo da zaborave zašto su započele operacije u Avganistanu.

„To je bila baza svih buntovnih pokreta u muslimanskom svetu i ako Avganistan ponovo bude talibanska ili polu-talibanska država svi muslimanski ekstremistički poketi će se vratiti i ponovo obučavati tamo,“ kaže Bergen.

Eksperti se slažu da je stabilan Avganistan neophodan preduslov za stabilan Pakistan. Oni takodje ukazuju da al-Kaida u Pakistanu čeka da talibanska pobuna uspe kako bi mogla da dobije pristup pakistanskom nuklearnom arsenalu što je scenario od koga medjunarodna zajednica najviše strahuje.

XS
SM
MD
LG