Linkovi

Uskoro održavanje samita o zapošljavanju


Ekonomski pokazatelji u Sjedinjenim Državama i dalje su pomiješani. Dok pojedini nagovještavaju da je američka privreda izašla iz recesije, drugi ukazuju na to da Amerikancima i dalje predstoji period neizvesnosti.

Suočen sa dvocifrenom stopom nezaposlenosti, predsjednik Obama najavio je održavanje samita o zapošljavanju narednog mjeseca u Bijeloj kući.

"Okupićemo direktore, vlasnike malih preduzeća, ekonomiste, finansijske stručnjake, kao i predstavnike radničkih sindikata i nevladinih organizacija kako bismo razgovarali o otvaranju radnih mjesta i pokretanju ekonomije.”

Obama je priznao da se nedavni ekonomski rast nije odrazio na smanjenje stope nezaposlenosti.

"Prvi put nakon više od godine, bilježi se privredni rast i to brži nego ikad u protekle dvije godine. Iako smo uspjeli da usporimo tempo zatvaranja radnih mjesta, a današnji izvještaj pokazuje da se i dalje smanjuje broj prijava za nadoknadu za nezaposlene, još nema porasta broja radnih mjesta koji nam je očajnički potreban.”

Pet i po miliona Amerikanaca i dalje prima nadoknadu za nezaposlene. U novom izvještaju Sekretarijata za rad se međutim navodi da je broj novih prijava za osiguranje za nezaposlene pao na 502 hiljade, što je najmanje od početka januara. Ima još indikatora da se ekonomija možda oporavlja. Iako je broj zaplijenjenih kuća gotovo 20 odsto viši nešo prije godinu dana, novi izvještaj pokazuje novi pad, treći mjesec za redom, ovog puta od tri odsto. Zaplijene su jedan od ključnih faktora pada cijena nekretnina širom zemlje. Prodaja kuća međutim raste.

"Svjedoci smo zaista manjeg napretka, koji je međutim neohodan za oporavak u tom privrednom sektoru”, kaže analitičar Den Arnal.

Pozitivne ekonomske vijesti jutros nisu mnogo uticale na situaciju na Vol Stritu, s obzirom na to da su investitori razočarani zbog manjeg prihoda Volmarta u trećem kvartalu nego što se očekivalo, što je još jedan pokazatelj smanjene potrošnje.

XS
SM
MD
LG