Linkovi

Singapur predlaže osnivanje slobodne trgovinske zone


Singapurski ministar inostranih poslova, Džordž Jeo, kaže da su se on i njegove kolege iz zemalja po obodu Pacifika, složili da odupiranje trgovinskom pretekcionizmu predstavlja najveću brigu za taj region. Jeo je rekao da su se ministri, okupljeni na sastanku Foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, u Singapuru, složili da svetska ekonomska kriza nije okončana. Nešto ranije, Singapur je uputio poziv na uspostavljanje zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu, koja bi obuhvatila gotovo polovinu svetske trgovine.

20. samit APEKa održava se u trenutku kada njegove članice izlaze iz najteže finansijske krize za više decenija. Premijer Singapura, Li Hsien Lung, kaže da je ovo pravi trenutak za ozbiljne razgovore o smanjenju tarifa i podsticanju trgovine u regionu.

"Samit se održava u ključnom trenutku, kada se svetska ekonomija izvlači iz finansijske krize, kada se situacija stabilizovala ali je prognoza i dalje neizvesna i kada još mnogo treba da se uradi za produženje ekonomskog oporavka," rekao je Lung.

Ukupan izvoz zemalja APEKa rastao je brže nego u ostatku sveta - od 1200 milijardi dolara u 1989, do preko 6000 milijardi u 2007. Džordž Jeo je singapurski ministar inostranih poslova.

"Istinski želimo slobodnu trgovinu u azijsko-pacifičkom regionu," rekao je Jeo.

Predložena zona bila bi neznatno veća od evropsko-severnoameričke zone, ali Jeo priznaje da će postizanje sporazuma o tome biti teško.

"Ali ja ću nastaviti da se zalažem za to, bilateralnim i regionalnim sporazumima o slobodnoj trgovini, stvarajući pozitivnu, konkurentnu dinamiku," rekao je Jeo.

Sličnih predloga bilo je i ranije, ali ovoga puta pažnja je usmerena na APEK, kaže predsednik Saveta za pacifičku ekonomsku saradnju, Eduardo Pedrosa.

"Jedna od najvažnijih kritika APEKA bila je da nije mnogo učinio za ekonomije zahvaćene azijskom finansijskom krizom. Ono što se danas događa sa svetskom finansijskom krizom biće test za to da li APEK može da učini nešto konkretno za građane tog regiona," kaže Pedrosa.

Predložena trgovinska zona je visoko na agendi samita, koji se održava 14. i 15. novembra. Pristalice kažu da bi ona objedinila više od 40 posebnih i dupliranih sporazuma i uspostavila veću stabilnost i prosperitet u regionu.

XS
SM
MD
LG