Linkovi

Obama odao poštu žrtvama napada u Fort Hudu


Predsjednik Barak Obama odao je poštu 13 žrtava prošlonedjeljnog napada u bazi Fort Hud, u Teksasu, ističući da činjenica što su preminuli u Sjedinjenim Državama, a ne na ratištu u inostranstvu, čini tragediju još bolnijom. Predsjednik Obama je na memorijalnoj službi u toj vojnoj bazi rekao da je teško razumjetu neshvatljivu logiku masakra, navodeći da ni jedna vjera ne opravdava, kako se izrazio, krvoločna i kukavička djela. Predsjednik i prva dama SAD Mišel Obama su se, uoči službe, sastali sa porodicama žrtava i posjetili povrijeđene vojnike i njihove porodice u Fort Hudu.

Predsjednik Obama je doputovao u bazu koja je još u šoku.

Neko je kazao ‘Skloni se, skloni se, jer on dolazi ovamo, on upravo dolazi. Neko dolazi ovamo. Mogu da čujem pucnjavu’”, priča Beverli Hed, jedna od žrtava.

Obama se obratio porodicama žrtava samo pet dana nakon masakra.

“Ovo je ratno vrijeme. Ovi Amerikanci nisu preminuli na ratištu u inostranstvu, već su ubijeni ovdje, na američkom tlu, u sred ove izuzetne države i američke zajednice. To je činjenica koja ovu tragediju čini još bolnijom i neshvatljivijom.”

U Vašingtonu, gdje je u Senatu održan minut ćutnje za žrtve napada u Fort Hudu, visoki zvaničnici kažu da istrage vojske i Federalnog istražnog biroa nagovještavaju da je navodni napadač djelovao sam. Obavještajni agenti takođe su otkrili da je bio u kontaktu sa radikalnim imamom povezanim sa Al kaidom. Ta komunikacija nije dovela do istrage, zato što u porukama nije bilo direktnih prijetnji.

To je trebalo da alarmira cijelu obavještajnu zajednicu”, smatra republikanski kongresmen iz Mičigena Piter Hekstra.

Hasan je sinoć razgovarao sa svojim advokatom, koji kaže da je prerano donositi bilo kakve zaključke.

“Obavijestio sam ga-iako nije podignuta zvanična optužnica- da ćemo preduzeti neophodne korake kako bi smo mu osigurali odgovarajuću odbranu", rekao je Džon Galigen, Hasanov advokat.

Predsjednik Obama se nakon dolaska u bazu sastao sa porodicama povrijeđenih i ubijenih vojnika. Današnja memorijalna služba organizovana je i za širu zajednicu Fort Huda i bila je otvorena za javnost.

XS
SM
MD
LG