Linkovi

Nemačka obeležila 20. godina pada Berlinskog zida


Uz molitve, muziku i slavlje, Nemačka je danas obeležila 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, događaja koji je otvorio put ujedinjenju istočnih i zapadnih Nemaca, najavio kraj Hladnog rata i komunizma u Evropi.

Hiljade Nemaca zakrčile su most na ulici Bornholmer, kako bi ispratili nemačku kancelarku Angelu Merkel, bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačeva i bivšeg poljskog predsednika Leha Valensu u simboličnoj šetnji preko nekadašnjeg kontrolnog punkta između Zapadne i Istočne Nemačke, u kojoj je inače, kancelarka Merkel i odrasla.

"Pre nego što je stigla sloboda, mnogi su patili. Ukoliko postoji išta zbog čega mi je žao u ovih poslednjih 20 godina, , onda je to činjenica da nam je bilo potrebno toliko vremena da prepoznamo ovaj oblik nepravde i nadoknadimo to", rekla je tom prilikom Merkel.

Na današnji dan pre dvadeset godina, mase građana Istočnog Berlina nagrnule su preko granice, posle 28 godina izolacije od prijatelja i rodbine iz Zapadnog Berlina. U znak sećanja na te scene, ranije danas na desetine automobila marke Trabant prešlo je most. Uprkos jako lošim performansama i staromodnom motoru, Trabant je danas dostigao kultni status, jer predstavlja simbol propalog režima i zaostavštinu Istočne Nemačke.

A na krovovima grada, u ulici Ebert, duž nekadašnje granice, u sklopu performansa „Anđeli iznad Berlina“, osam anđela raširilo je krila u znak obeležavanja ujedinjenja nekada podeljenog grada.

U proslavi dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida, kancelraki Merkel i namcima pridružili su se brojni šefovi evropskih država, među kojima su britanski premijer Gordon Braun, te predsednici Francuske i Rusije, Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev. Američku delegaciju predvodi Hilari Klinton, koja se u govoru pred Brandenburškom kapijom, između ostalog zahvalila i narodima Centralne i Istočne Evrope.

„Večeras se sećamo Nemaca sa obe strane zida, ali posebno onih u istočnom delu grada, koji su se digli i konačno uspeli da kažu: 'Dosta je bilo. Sloboda je naše pravo stečeno rođenjem i uzećemo je u svoje ruke'“, rekla je Klinton.

Dan je počeo ekumenskom službom u evangelističkoj crkvi u istočnom delu Berlina, kojoj su prisustvovali nemački predsednik Horst Keler, kancelarka Angela Merkel i drugi političari, a završen je koncertom i vatrometom ispred Brandenburške kapije.

XS
SM
MD
LG