Linkovi

Sedam Avganistanaca poginulo u napadu NATO-a


Avganistansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su u vazdušnom napadu NATO-a u pokrajini Bagdis u zapadnom delu zemlje, greškom ubijeni četiri avganistanska vojnika i tri policajca. Nekoliko pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno.

Nešto ranije, međunarodne i avganistanske vlasti su saopštile da istražuju okolnosti pod kojim je u petak na tom području poginulo više od 25 pripadnika koalicionih i avganistanskih snaga. U saopštenju NATO-a se navodi da se istražuje da li su neke od žrtava poginule u takozvanoj „prijateljskoj vatri“. Portparol snaga NATO-a je izjavio da su zvaničnici „ožalošćeni zbog poginulih i ranjenih u toj misiji“.

Avganistanski predstavnik Zamari Bašari je izjavio za Glas Amerike da je jasno da je incident bio greška, ali je dodao da takvi napadi nikada neće poremetiti avganistansko partnerstvo sa međunarodnim snagama. NATO je saopštio da se incident dogodio prilikom traganja pripadnika koalicionih i avganistanskih snaga za dvojicom američkih vojnika koji su nestali u sredu u zapadnom Avganistanu. Zamenik komandanta policije u pokrajini Badgis, juče je izjavio da su se ta dvojica u sredu udavila, pokušavajući da izvuku iz reke pakete pomoći bačene iz vazduha.

XS
SM
MD
LG