Linkovi

Umetnici u San Francisku prave dela od otpadaka


Jedno komunalno preduzeće u San Francisku svoj posao shvata vrlo ozbiljno. Više od 15 godina, ta kompanija poziva odabrane umetnike da prave umetnička dela od djubreta. Umetnicima je obezbedjen studio u blizini otpada, plaćena im je mesečna plata i podstaknuti su da stvaraju. Jedini uslov – njihova umetnička dela moraju da budu isključivo od djubreta sa obližnjeg otpada. Dva umetnika su za Glas Amerike ispričali malo više o svom radu i šta je to što Amerikanci bacaju.

U poslednja 4 meseca, deponija za prenos djubreta u okviru kompanije za odlaganje i obradu smeća u San Francisku bila je mesto odakle su umetnici Džejms Sensing i Dejvid Hivel nabavljali materijal za svoje radove. Oni su proveli beskrajno mnogo sati preturajući po djubretu da bi na kraju izdvojili preko 9 i po hiljada kilograma smeća i pretvorili ga u nešto sasvim drugačije. Džejms Sensing rastavljao je mašine i ponovo ih sastavljao, stvarajući tako misteriozni, bezbojni svet. Dejvid Hivel je primenio malo drugačiji pristup. Ekstravagantni majmuni predstavljaju njegovo mišljenje o današnjoj, potrošačkoj kulturi.

“Ukoliko nešto kupujemo, to će biti bačeno. Bio sam zeprepašćen tim procesom kada sam video bačene ljudske živote, gotovo nove stvari bačene na djubrište”, kaže Hivel.

Današnji proizvodi se ne prave da bi trajali. Proizvodjači ih prave sa odredjenim rokom trajanja na umu”, navodi Džejms.

Sjedinjene Države su tokom 2007. akumulirale više od 250 miliona tona smeća. Nešto od toga je ovde iskorišćeno. Džejms Sensing kaže da je na nedavnoj izložbi dvojice umetnika, njegovo najzapaženije delo bilo napravljeno od odbačenih fotografija.

“Mogu da projektujem priče iz stvari koje nalazim na deponiji, kao što ljudi mogu da projektuju priče iz umetničkih dela koje pravim. Za mene je to bilo samo odstraniti ljude”.

Izložba u organizaciji komunalne kompanije iz San Franciska održana je tokom vikenda i privukla je stotine posetilaca. Iako Dejvid Hivel tvrdi da njegov rad nema političku konotaciju, poruka ipak postoji.

“Ne pravim političke umetničke radove. Ja sam više onaj koji drži ogledalo upereno u lice društvu”.

Nadam se da će posetioci odavde poneti osećanje koga će se sećati i možda dva puta razmisliti pre nego što ubuduće odluče da nešto bace”, kaže Džejms Sensing.

XS
SM
MD
LG